протест на градския транспорт

Федерацията на транспортните работници на КТ „Подкрепа“ и Съюзът на транспортните синдикати в България организират протест в София утре от 8 ч., съобщиха от конфедерацията. В сряда е и задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ). По тази причина министърът на образованието Николай Денков прати писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с молба градският транспорт в София да работи нормално поне до 8:30 часа на 18 май, предава сайтът Защото.

Освен работниците от градския транспорт в София, и таксиметровите шофьори са заявили, че ще се присъединят. Възможно е да има блокирани кръстовища, предупреди Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ във връзка с утрешните матури.

„Имаме уверение, че протестиращите утре ще се съобразят с началния час на матурите“, каза в кулоарите на парламента министърът на образованието и науката Николай Денков във връзка с провеждането на зрелостния изпит утре и заявките за протести.

Той отново повтори молбата си до 8:30 ч. да бъде свободно навсякъде и припомни, че вчера е било изпратено и официално писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова за съдействие.

За момента като че ли единствено градският транспорт дава някакви сигнали, че може и да не се съобрази с това изискване, отбеляза министърът, но изрази надежда и те да проявят разум и всичко да бъде наред.

На въпрос дали има притеснения от хакерски атаки на сървъри по време на матурата, министърът отговори, че винаги има такива. Ние се готвим за този ден от много месеци, така че се надяваме да се справим, добави Денков. Опасенията са да нямаме хакерски атаки, които да се опитат да блокират връзките, ние направихме два пъти стрес тестове, осигурени са няколко системи за защита, смятаме, че сме подготвени, но винаги има риск, ако има концентрирана атака от няколко страни, обясни Николай Денков.

Работниците от градския транспорт в столицата оповестиха вече как ще протече протестът в сряда. Той започва в 8:00 ч. сутринта, когато работещите в обществения транспорт на София ще се съберат на три места – пл. „Лъвов мост“, пл. „Сточна гара“ и на кръстовището „Петте кьошета“. Очаква се те да останат на тези места до 9:30 ч.

След това протестиращите ще тръгнат на шествие, разпределени в три лъча. Първият ще премине от пл. „Лъвов мост“ по бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“ до министерството на финансите (МФ).

Вторият лъч ще тръгне от пл. „Сточна гара“, ще премине по бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ и отново ще стигне до МФ, а третият – от „Петте кьошета“ по бул. „Патриарх Евтимий“, „Г. С. Раковски“ до МФ.

След това протестиращите ще се оправят към сградата на Министерския съвет.
В знак на протест работещите в община „Красна поляна“ ще спрат работа между 10 и 11 часа. Те искат увеличение на заплатите си с 30 процента със задна дата, считано от 1 януари, уточняват от КТ „Подкрепа“.

Стачката ще премине под надслов „НЕ на унизително ниските заплати!“

Още от България


loading...