проучване Галъп

Новата политическа ситуация в страната е довела до спад в подкрепата за двете основни партии – по-голям при ГЕРБ – между юли и август, а през септември и октомври особена нова динамика няма. Това сочат данните от последното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено между 1 и 9 октомври сред 803 души по метода „лице в лице“. Според тях седем формации са с шанс да излъчат депутати – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се.бг“ и „Обединени патриоти“.

Подкрепата за БСП и ГЕРБ през последните три месеца е на нива от около 13-15 на сто от всички имащи право на глас в открит въпрос, докато преди началото на протестите тя се е движеха между 18 и 22 на сто с превес на ГЕРБ. В момента БСП има декларативна подкрепа от 13.5 на сто, а ГЕРБ – от 13 процента, сочи проучването.

Социолозите отчитат засилване на позицията „няма да гласувам“ или „не подкрепям никого“ (до общо 37.6 процента през този месец). Те коментират, че явно случващото се в страната засега по-скоро отдалечава хората от политиката въобще.

Ставащото има и друг ефект – засилване на подкрепата към извънпарламентарни и нови формации. С това се обяснява високият резултат на формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ с подкрепа от 8.6% сред всички имащи право на глас. Нагласите за гласуване за ДПС остават стабилни, като този месец са на ниво 6.9 на сто от всички имащи право на глас.

След сериозното подобряване на резултата на „Демократична България“ през лятото и задържането му в следващите месеци на нива от около близо 6 на сто през октомври се отчита лек отлив на симпатии и сега формацията би получила около 5% от гласовете.

Мрежата около Мая Манолова също леко „отскочи“ в началото на протестите до ръба за влизане в НС и сега се движи по този ръб с 2,5 на сто от всички имащи право на глас в открит въпрос, което прави сектор от около 140 хиляди потенциални гласа, коментират анализаторите.

От „Галъп“ посочват, че „Обединени патриоти“ още преди политическия трус от лятото са около ръба за влизане в НС и засега не се вижда сериозна щета на резултата от протестите. През октомври те имат 2.3 на сто, или около 130 хиляди потенциални гласа. „Воля“ също не се е повлияла особено – партията се движи на константни нива, при които самостоятелното влизане в НС би било трудно, ако изборите са днес. През октомври „Воля“ е с 1,8 на сто, или потенциал от близо 100 хиляди гласа според данните.

Важно уточнение, което правят от „Галъп“, е, че в не всички от гласовете са еднакво „твърди“ и в оставащите месеци решаваща ще се окаже кампанията, „финалният спринт“, който различните формации могат да направят, и т.н.

Според данните на агенцията искането за предсрочни избори се е споделяло в началото на протеста от над 40 на сто, но повече от 50 на сто са били против. В началото на август обаче, след най-горещата фаза на протести, искането за предсрочни избори е надделяло и е стигнало до една втора „за“ срещу една трета „против“. През септември и октомври се стабилизира в съотношение две към едно, като според данните и тук няма продължаващ ръст, но няма и осезаем спад.

Колкото до самите избори, към този момент надделяват онези, които смятат, че те не се очертават свободни и честни, коментират от „Галъп“. Притеснения от манипулации очакват 52.6% от анкетираните, а на обратното мнение са 19.2 на сто. Останалите се колебаят.

Виж още:„Отровното трио“: БСП не е алтернатива на ГЕРБЕдни от лидерите на протеста срещу ГЕРБ – членовете на „Отровното трио“, не смятат БСП за алтернатив…Oct 19 2020skafeto.com

Горещо проучване: Фотофиниш между ГЕРБ и БСП5+2 партии влизат в следващия парламент. Това сочи проучването на изследователския център „Тренд“, к…Oct 19 2020skafeto.com


loading...