противогрипна ваксина

Вчера най-накрая пристигна доставката с противогрипна ваксина. Аплодирам тази програма, защото това е първа стъпка на здравното министерство и НЗОК да направят някаква профилактика на грипните заболявания при възрастните. Това заяви за NOVA проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Свършиха безплатните ваксини за пенсионерите, ето кога идват новитеБлизо 60 000 безплатни ваксини за пенсионери са били доставени в края на октомври, но вече са изчерп…Nov 13 2019skafeto.com

По негови думи доставката на противогрипна ваксина ще бъде разпределена в страната след понеделник, 18 ноември, и подчерта, че благодарение на топлото време в страната все още няма грип.

Относно случая с 3-годишното дете, което почина след обикаляне в три столични болници, д-р Кантарджиев посочи, че при него е бил изолиран риновирус.

„В Националната референтна лаборатория, беше получен от „Пирогов“ материал на това 3-годишно дете и се доказаха риновируси. Не твърдим, че това е причината за смъртта, възможен е сепсис, възможни са други неща“, обясни той.

Все още се чакат безплатните ваксини за пенсионеритеДо седмица седмица идва първата партида ваксини за пенсионерите, коментира пред БТВ проф. д-р Тодор …Oct 20 2019skafeto.com

Припомняме, вчера здравният министър Кирил Ананиев нареди проверка в 3 лечебни заведения – „Пирогов“, университетската „Лозенец“ и специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“. Предстои да стане ясна причината за смъртта на детето.

Проф. Кантарджиев коментира и ситуацията със заразата от морбили. Той посочи, че две седмици не е имало разпространение на заболяването в страната, но на третата са се появили такива случаи.

По негови думи разпространението на морбили сред децата до 8-годишна възраст е проблем в Монтана – при три от заразените деца е било написано, че са ваксинирани, но се оказало, че не са. Освен това има един случай на заразено бебе в София, което още не е било ваксинирано, а в Пазарджик има единичен случай на дете, което е било в контакт с човек, върнал се от Франция.
Лекари: Връхлитат ни четири щама, грипът ще е жесток тази зима, ваксинирайте се!Четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и зима. Те са с екзотичните имена от Австрал…Sep 12 2019skafeto.com

loading...