Наказателно-процесуалният кодекс

„В основната си част Наказателно-процесуалният кодекс е една ламарина с много дупки, с непрекъснати промени, с непрекъснати поправки на поправките, с непрекъснат натиск да се правят нови и нови промени съобразно конкретна ситуация в конкретен казус.“ Това каза проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и служебен премиер през 2017 година.

„Ако на всеки конкретен случай реагираме по някакъв начин, то това не е законодателство. Това е нещо, което е различно от устойчивостта, която се изисква за всяка нормална правова държава“, добави той.

Според проф. Герджиков непрекъснатите промени в законите не са само в областта на наказателното право. „Това е нещо, което е в състояние да ме вбеси. Не знам защо у нас се смята, че Народното събрание трябва да действа като корпус за бързо реагиране. Закони не се правят така. Народната воля не трябва да се слуша безпрекословно по всички въпроси“, заяви проф. Герджиков.

„Стана ясно, че НК е от 1968 година. В общата му част почти няма какво да се пипа. Но там, където са отделните видове престъпления, там е изключителен хаос, пълен с вътрешни противоречия и с кръпки. Но това е дългосрочна задача, която трябва да бъде изпълнена от сериозна група от професионалисти, да се направят публични обсъждания. Големите закони на демократичните държави се правят много години, а не за броени дни и месеци“, изказа се пред БНР проф. Герджиков за нуждата от нов Наказателен кодекс.
Премиерът Герджиков тегли чертата и призна: Изпълних изричната воля на Бойко БорисовСлужебният министър-председател Огнян Герджиков направи равносметка на управлението на кабинета. В и…Apr 17 2017skafeto.com

Борисов откри поредната цъкаща бомба за милиони, заложена от кабинета „Герджиков“Правителството на Бойко Борисов откри поредната цъкаща бомба, заложена от кабинета на Огнян Герджико…May 12 2017skafeto.com

loading...