Пфайзер
Футболистите и служителите на "Ботев" (Пд) дори имаха лукса при тях да дойде мобилна ваксинационна група

Цял футболен отбор бе ваксиниран днес срещу коронавирус с „Пфайзер“, независимо от думите на здравния министър Костадин Ангелов, че който иска РНК ваксини трябва да изчака до май. Този вид ваксини здравните власти уж се пазят за специални групи, към които футболистите не би трябвало да се числят, предава Сега.

Въпреки това още вчера бе анонсирано, а днес бе извършено ваксиниране на играчите и служителите в „Ботев“ (Пд), като за целта в клубната база дори пристигна мобилна ваксинационна група на община Пловдив. На всички желаещи е била поставена ваксина „Пфайзер“, съобщи клубът и разпространи снимки от ваксинацията.

Всъщност, откакто започнаха доставките й, „АстраЗенека“ е единствената общодостъпна ваксина у нас. С различни оправдания правителството задържа голяма част от пристигащите в страната РНК ваксини (каквато е „Пфайзер“). Те бяха пазени за изборната администрация, която имаше нужда от спешно ваксиниране. На личните лекари пък не бяха предоставяни, защото изискват по-специални условия за съхранение. Обещанията за реален избор на ваксина непрекъснато се отлагат – от март за април, а вече и за май.

Днес стана ясно, че жените на възраст под 60 години с поставена първа доза от ваксината на „АстраЗенека“ у нас са близо 47 000 към 8 април. Това съобщават от министерството на здравеопазването в отговор на въпроси от БГНЕС. Към момента броят на ваксинираните у нас наближава 580 000, от тях само 114 644 имат и втора доза.

На фона на общата неразбория с доставките у нас, доверието в „АстраЗенека“ е силно разклатено. Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата най-сетне призна, че има връзка между ваксинацията и рядък вид тромбози, но нито даде ясни указания на националните власти, нито очерта конкретни рискови фактори за проявлението на този изключително рядък страничен ефект. Въпреки че става дума за спефицичен вид тромбози, съчетани с ниско ниво на тромбоцитите, нашите здравни експерти обявиха, че смятат да прилагат ваксината с повишено внимание на жени под 60 г., и препоръчаха ваксината да не се използва при жени в същата възрастова категория, които имат рискови фактори за развитие на тромби – например пушачки и с наднормено тегло.

Вчера министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да се направи в България с ваксината на „АстраЗенека“. Той съобщи, че интересът към тази ваксина е спаднал значително и ако интересът към тях спадне напълно, те ще бъдат изтеглени от ваксинационната кампания.

„Експертните съвети трябва да отговорят на няколко много важни въпроса – какво да направим с хората, които имат първа игла от „АстраЗенека“ и какво да правим с хората, които желаят да си поставят втората доза от ваксината, ако я спрем“, обясни Ангелов. Първата доставка на „АстраЗенека“ у нас бе на 6 февруари, до втора доза се чака 12 седмици, така че за първите ваксинирани периодът за втора доза ще започне да тече в началото на май.

Още от България

loading...