пчелари протест

На Нaциoнaлния брaншoви пчеларски cъюз и Cдружeниe „Бългaрcки cвoбoдни пчелари“ им писна – произведителите на мед ще излязат на протест пред Министерство на земеделието. Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa от страна на държавата зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето ѝ.

Производителите на мед са на мнение, че цялата нормативна уредба, отнасяща се до пчеларството у нас, се намира в пълен хаос. Те са категорични, че е абсурдно пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът – с животновъден обект. Така, за да отговори на изискванията на закона, пчелата, например, не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител.

Пчеларите търпят и огромни финансови загуби заради високата смъртност през последните години. В някои райони тя дори достига до 50-80% от пчелните семейства. Агростатистиката обаче не отчита такава тенденция. За пчеларите това е част от проблема – смъртността не се отчита официално, за да не намалеят европарите за подпомагане на сектора.


loading...