Първанов измама

Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват. Това сподели пред БНТ бившият държавен глава Георги Първанов.

На въпрос дали е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП, Георги Първанов бе категоричен, че такава е невъзможна.

„Скептик съм, такава коалиция не е възможна. Хората, които са представлявани от тези партии, създадоха прекалено голяма нетърпимост помежду си“, коментира той.

Според Георги Първанов президентът е такава фигура, която трябва да бъде обединител на нацията, да олицетворява единството на нацията, както е записано в Конституцията. Освен това той трябва да бъде и коректив на правителството.

По думите му Румен Радев най-вероятно ще остане ярка опозиция на правителството, какъвто е бил в последните четири години.

„Не може да имаме други очаквания, след като такива са били първите му четири години. Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори. Президентът казва, че не бива да има задкулисни действия, но без преговори няма как да стане. Толкова противоречиви са партиите, които се очертават като бъдещи парламентарни формации, че няма как да няма тежки преговори. Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник – и социален, и политически. Във времето на учителската стачка, която продължи няколко месеца, в президентството се събраха представители на правителството, парламента и синдикатите и бе намерена правилната формула. С други думи, президентът трябва да има споделена отговорност“, коментира Първанов.

,,Нормално е в предизборна обстановка да се говори по-малко за коалиции. Това се прави, след като са ясни изборните резултати. Но е факт, че има прекалено тежка нетърпимост в българската политика. Така беше и през 2005 г., когато формирахме Тройната коалиция“, отбеляза още той.

Георги Първанов не приема тезата, че можем да оставим възрастните хора да горят като съчки или да пренебрегнем риска от пандемията.

„Аз съм привърженик на по-твърдите мерки до момента, когато излезем от ситуацията. Като цяло Щабът се справя нелошо, но сега ситуацията става драматична. Решението на този проблем трябва да оставим на специалистите“, обяви той като коментар на думите на доц. Мангъров за „съчките“ и развитието на пандемията.

,,Когато съм създавал АБВ, съм залагал на едни почтени цели и именно около това се обединиха много ярки и силни фигури и бих искал този образ на АБВ да бъде запазен. По-добре да си по-малко популярен, но да останеш почтен“, отговори Първанов на въпрос дали сегашното ръководство на АБВ търси предизборна популярност покрай кандидатурата на доц. Атанас Мангъров.

„Аз съм работил с три последователни правителства – мога да кажа перфектно с царя – Симеон Сакскобургготски, на приливи и отливи с Тройната коалиция и противоречиво – с позитиви, но и с тежка конфронтация по времето на Бойко Борисов“, заяви Първанов.

„Но дори по времето на тежък сблъсък – това е било сблъсък за политики. Дори, когато срещу мен бяха изречени много тежки, грозни думи и от страна на ГЕРБ, Иван Костов, Волен Сидеров, аз предпочитах да не отговарям директно и с агресивност. Аз отговарях с политики – предлагах различни политики за изхода от кризата, провеждах дискуии и в крайна сметка, на една от тях премиерът Борисов дойде. Даже доведе и Симеон Дянков, който бих казал, беше основният дразнител в нашите отношения“, допълни Първанов.

„Пак в разгара на тежкия дебат помежду ни, аз свикнах Консултативен съвет по сигурността, свързан с европейските ни политики. И се питам за толкова време сега, защо не беше свикан един Консултативен съвет по коронакризата. Защото няма нищо по-важно от здравето на хората и в такава ситуация трябва да си взаимодействат, независимо от различията, правителство, парламент и президент“, подчерта Първанов.

Той прогнозира, че има един тънък момент, свързан с парламентарните избори.

„След като излязат резултатите, ще започнат преговори за това как ще изглежда бъдещият парламент, без тях няма как да стане. Толкова противоречиви и различни са партиите, които се очертават сега като парламентарни формации, че аз не виждам как ще стане. Ще трябват тежки преговори, може би не леки компромиси, надявам се в името на националния приоритет и интереси. В тази ситуация президентът трябва да бъде посредник. Аз винаги съм казвал, че президентът има своята висока роля като социален посредник, като политически посредник“, заяви Първанов.

Той даде пример за тезата си със ситуацията с учителската стачка преди години, когато след дълги преговори е намерена формулата за единно решение.

„Така че президентът трябва да има готовността за споделена отговорност при вземането на възлови решения за нацията. Коалициите са на дневен ред тогава, когато има резултати. Но има прекалено тежка нетърпимост в българската политика, тя не е от сега. Така беше и през 2005 г., когато формирахме Тройната коалиция и аз непрекъснато апелирах да се снеме напрежението, допълни президентът“, добави той.

Относно горещия външнополитически въпрос за България – отношенията ни с Република Северна Македония, Първанов смята, че нещата са изглеждали много безоблачни през 2017 г. когато беше подписан договорът София Скопие.

„Но нашият договор беше много различен от гръцкия. Гърците успяха – тяхната цел беше да докажат, че нямат обща история с македонците, а нашата е обратна, заяви Първанов. – В Договора има едно понятие, което трябваше да бъде дешифрирано и с това се решава проблемът – „обща история“. Моята теза е, че трябва да има един кратък анекс към Договора, където да се запише, че в обща история от Древността до първите десетилетия на 20-ти век, населението на днешна Северна Македония има българско самосъзнание, както и че целите на революционната организация ВМРО са български национални цели. Сега македонците имат различно самосъзнание – ние трябва да признаем тази различност. Заявката на Заев и Борисов, че ние сме най-близките народи на Балканите рухна със страшна сила и в момента ние сме най-враждебните народи на Балканите.“

Според него, „направихме грешка, че хвърлихме проблема на ЕС, ясно беше, че там никой няма да се занимава“.

Виж още:Румен Петков се наежи срещу Първанов: Мангъров е бъдещето, ти си миналото„Доц. Атанас Мангъров е носителят на нормалност и спокойствие при гражданите, такива са и доц. Георг…Feb 4 2021skafeto.com

И Първанов във фронта срещу Радев: Това не е държавен глава, това е Чапай от БеловоПрезидентът на България (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов даде интервю пред Валерия Велева за Епиц…Feb 3 2021skafeto.com


loading...