1024 коронавирус

Водещи медицински специалисти от първа линия в борбата с коронавируса призоваха да се спазват ограничителните мерки и хората да си останат вкъщи по празниците и да се молят от дома си. Началниците на „Александровска болница“ Костадин Ангелов и на „Пирогов“ Асен Балтов се появиха на традиционния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. Заедно с тях пред журналистите застана и Асен Меджидиев от Софийската лекарска колегия, предава Дир.бг.

„В Библията пише, че когато двама души са събрани на едно място, Бог е между тях. Няма смисъл да търсим Бог в църквите. Можем да си останем по къщите и Бог да бъде при нас. Да не поставяме в изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране“, апелира Костадин Ангелов и добави: „Хората, ходейки по улиците, като че ли искат да ни придадат на нас, лекарите, някаква божия роля – ние да решаваме кой да живее и кой да умира. Благодарим за тази корона от тръни, но не я искаме. Всяка вечер ни ръкопляскате. Ако си останете по къщите, ние в 21:00 ч. ще ви ръкопляскаме. Направете го. Нека не превръщаме болниците в морги“.

Към апела се присъедини и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов Той допълни, че „потенциалът, който лекува тези пациенти, не е безкраен, ние денонощно се борим за живота на хората, но нека и хората се борят за нашия живот – защото в един момент системата няма да може да поеме всички нуждаещи се от лечение“.

Към апела се присъедини и д-р Асен Меджидиев от Софийската лекарска колегия. Той беше категоричен, че „в тези две седмици се решава бъдещето на нашата държава“ и попита реторично: „Не е толкова тежко, какво ни пречи още две седмици да спазваме карантината или три?“.

Изглежда призивът, подкрепен и от Националния оперативен щаб, даде резултат. За разлика от вчера, в днешния празничен ден центърът на столицата опустя. Пазарите са затворени, пред църквите почти няма хора, по улиците няма движение, а тези, за които вирусът сякаш не съществува, бяха единици.

Виж още:Останете си вкъщи! Църквата не е сграда. Нито е служителите в нея. Църквата е вашето сърцеОстанете си вкъщи за Великден! За това призовава д-р Сибила Маринова д-р от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкез…Apr 12 2020skafeto.com


loading...