първо място ИТ обяви за работа

Секторът на информационните технологии вече заема първо място по дял с 22% от общия брой обяви за работа.

Това показва ежемесечният анализ на динамиката на пазара на труда у нас на JobTiger за декември. Анализът обхваща водещите сайтове за предлагане и търсене на работа, посочват от HR компанията. По данните на JobTiger, това е най-бързо и динамично разрастващият се сектор през 2021 г.

От началото до края на годината броят на предложенията нарасна двойно, а като дял той се изкачва от четвърто място с 10-12% дял до първо с 22%.

Досегашният водещ сектор „Търговия и продажби“ слиза на второ място с 21% дял в предложенията за нова работа, следван от „Производство“ (13%) и „Административни и обслужващи дейности“ (11%).

Общи тенденции

През последния месец на 2021г. общо обявите за работа във водещите сайтове са намалели с 35%, показва ежемесечния анали на динамиката на пазара на труда у нас на HR компания и кариерен сайт JobTiger.

Спадът на предложенията през декември е традиционен и основно се дължи на по-големия брой почивни дни за коледните и новогодишни празници, през които огромна част от работодателите не публикуват нови предложения за работа, посочват в писмото си до медиите от HR компанията.

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 25% спрямо месец ноември.

Техният дял спрямо общия брой обяви е 17,1%, като, подобно на предходните месеци, най-многобройни са те в сектора „ИТ“ (69%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (14%) и секторите на аутсорсинг индустрията (13%) и „Търговия и продажби“ (4%).

77% от всички обяви във водещите сайтове са съсредоточени в шест града

Повече от половината предложения в страната(51%), са съсредоточени в столицата.

Дял на обявите по градове спрямо общия брой:

  • Пловдив – 9%
  • Варна – 8%
  • Бургас – 3%
  • Русе – 3%
  • Стара Загора – 2%

Заедно обявите в тези градове съставляват 77% от предложенията в страната.

Къде изискват зелен сертификат

Едва 150 (или 0,4% от общият брой) са предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване).

Предложения, в които присъства това изискване продължават да бъдат предимно в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Обслужващи дейности“ и „Търговия и продажби“, се посочва още в анализа.

Макар и да варират, като дял от всички обяви през последното тримесечие на годината, техния брой се запазва почни непроменен.

Вижте още:
Кои професии почти ще се загубят през това десетилетие?С бързото развитие на новите технологии пазарът на труда също се променя. Докато през 19-ти век земе…Sep 23 2021skafeto.com

Какво да учат децата ни за да са конкурентноспособни на пазара през следващите годиниКогато се питаме какво да учат децата ни, за да са конкурентноспособни на пазара през следващите год…Nov 7 2021skafeto.com

Ето и 3 от най-търсените професии в дигиталния бизнесБумът на дигиталния бизнес след спецификите на миналта и тази година, както и в следствие на развити…Oct 10 2021skafeto.com


loading...