радев войната

Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след водосвета на бойните знамена и знамената светини по случай Деня на храбростта. Коментарът на държавния глава бе в отговор на въпрос за взетото в парламента решение тази седмица за отпускането на финансова, хуманитарна и военнотехническа помощ за Украйна.

„Аз очаквам наистина разумни решения, защото самата формулировка „военнотехническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована.

„Само преди дни аз призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят в България. Затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценят последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни“, каза Радев.

Според него е „абсолютно недопустимо“ в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. „Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена“, отбеляза още Радев.

Той заяви, че общественият дълг е да сме солидарни с жертвите на войната и да ги подкрепяме всячески. „Но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви. Те нямат място у нас“, добави също президентът.

По думите му всеки, който пренася страстите в България или „я въвлича във войната“, трябва да бъде готов да понесе своята отговорност.

Радев подчерта, че войската ни винаги е била стожер на българската държавност и на народа ни в дни на най-тежки изпитания. „Затова днес всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите войни, към всички, загинали за родината“, каза той. Той обърна внимание, че заради войната, която „бушува непосредствено до нас“ се изискват решения, които да не създават рискове за националната сигурност. „Основният стълб на националната сигурност е българската армия и най-вече хората, които са се посветили на нея, с тяхната подготовка и мотивация“, посочи още президентът.

Към Румен Радев бе отправен въпрос за политическия проект на бившия служебен премиер Стефан Янев. В тази връзка президентът отговори, че назначените от него министри са били силни, когато са работели заедно като екип в служебния кабинет. „Впускането в партийната политика се оказва съвсем друго изпитание, за много от тях – непосилно“, каза той.

И добави: „За втори път на президентството се приписва политически проект. Това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица“. Радев заяви, че ако подкрепя инициатива или партия, ще го заяви лично.

Преди това върховният главнокомандващ прие почетния строй на представителните части на Българската армия и поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин, след което се състоя тържественият марш на представителните роти на въоръжените сили.

В центъра на София на площад „Свети Александър Невски“ се проведе тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Пред Паметника на Незнайния войн в столицата пристигна държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, който прие почетния караул и поздрави строените редици гвардейци.

На площада присъстваха още премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, членове на дипломатическия корпус, депутати, общински съветници, както и много граждани.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвета. Той прочете и обръщението на българския патриарх Неофит по случай Деня на храбростта.

„Войнството ни продължава жертвеното си служение и днес, с достойнство носейки своя свещен дълг, всеотдайно изпълнявайки високоотговорните си задачи, съхранявайки честта и славата на бойните знамена, наследени от предците. Затова и светата ни Църква всякога е благославяла и е имала в молитвите си Българската армия – защото тя е била и ще бъде победителка, само когато се радва на Божията подкрепа и закрила. Когато с действията си тя отстоява справедлива и благословена от Бога кауза, каквато може да бъде единствено предпазването и защитата на държавата и народа ни.

Радев: Нека не въвличаме България във войната

Това е разбирането на Църквата за призванието и задачите на всяка въоръжена сила, а затова и съвестта ни е толкова смутена през последните месеци, в които станахме свидетели на братоубийствената война в Украйна. Когато виждаме как един православен народ воюва против друг православен народ – в неоправдано и ненужно кръвопролитие, посявайки семената на една дълговечна вражда и разделение между братя по вяра и род.

В тези скръбни дни и месеци, когато Православната ни църква постоянно отправя своите молитви за мир и за прекратяване не само на войната в Украйна, но и на всеки въоръжен конфликт по света, отново си припомняме основата на християнската ни вяра, която повелява да бъдем миротворци, но и да не се примиряваме със злото. И отново се молим на Всемилостивия Бог да упокои и приеме в Своето Небесно царство жертвите на тази война и да вразуми онези, в чиято власт е тя да бъде спряна“, казва патриарх Неофит в своето обръщение.

В тържествения ритуал в центъра на София участва Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

При изпълнението на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта.

Това е третата поредна година без традиционния парад за Гергьовден. През 2020 г. и през 2021 г. събитието беше отменено заради пандемията от COVID-19.


loading...