Радев Байдън доклад

Президентът Румен Радев коментира накратко днес европейския доклад за България по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона, в който се посочва, че пред страната все още стои въпросът с ефективната борба срещу корупцията по високите етажи на властта: „Че аз тези констатации ги правя отдавна, закъсняха“.

Държавата трябва да подкрепя още повече отбранителната индустрия чрез облекчени условия за производство и стимулиране на реализацията на продуктите, заяви Радев при откриването на изложбата за отбранителна техника „Хемус 2020“ в Пловдивския панаир, предава БНР.

В изложението участват 90 фирми от 18 държави от Европа, Северна и Южна Америка Африка и Азия.

Румен Радев подчерта, че очаква след дълги години на тежки финансови ограничения Министерството на отбраната да се обръща все повече към родната индустрия:

„И то не само за доставка на боеприпаси и въоръжение, а за внедряване на нови технологии и научни разработки“.

Целта ни е в проектите за модернизация на българската армия, стартирали преди няколко години, да се включват основно български фирми, каза от своя страна министърът на отбраната Крисимир Каракачанов:

„Убеден съм, че това е правилно и това ще бъде наша политика не само по времето на това правителство, но и по време на следващите български правителства“.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна в приветствието си при откриването на форума, че българската отбранителна индустрия е важен елемент от икономиката на страната и уточни, че изнесените стоки са на стойност над 1 милиард лева.

В днешния първи ден на изложбата ще се състои заседание на Индустриалния форум на тема – „Европейската програма за промишлено развитие в отбраната и Европейския фонд за отбрана и перспективите пред българската отбранителна индустрия“.

Виж още:Чаканият доклад на ЕК за България: Критики за корупцията, собствеността на медиите и главния прокурорЕвропейската комисия представи днес първия доклад за общото състояние на върховенството на закона в …Sep 30 2020skafeto.com

 


loading...