радев оон

Най-спешните задачи пред нас са: предотвратяване разпространението на коронавирус; възстановяването на световната икономика, на фона на нарастващите икономически различия; измененията на климата и устойчивото развитие; борбата с тероризма и трансграничната престъпност, както и за повишаване на киберсигурността.

Това заяви българският президент Румен Радев в предварително записаната си реч пред Общото събрание на ООН.

Ние подкрепяме задълбочаването на стратегическите партньорства на Европейския съюз (ЕС) по целия свят, както и по-активното му ангажиране с трети държави и регионални организации, увери той. Жизненоважно е всички да подкрепяме и да сме солидарни с най-уязвимите страни и хора по целия свят, под ръководството на ООН и Световната здравна организация. България споделя своите излишни доставки на ваксини чрез механизмите на ЕС и на двустранна основа.

Той засегна в речта си специално предизвикателствата пред мира и сигурността за България. Страната ни е загрижена от ситуацията в Афганистан, Близкия изток, продължаващата криза в Украйна. Като държава-членка на ЕС България подкрепя ангажимента да се работи с международни партньори по трайни решения за афганистанските бежанци. В знак на солидарност взехме решение да получим до 70 афганистански граждани, които са работили за мисии на България, ЕС или НАТО, както и техните семейства.

Нека сега да се обърна към Близкия изток. Осъждаме ракетните атаки срещу Израел. Дълбоко сме обезпокоени от насилието в окупираната палестинска територия след смъртоносната ескалация на насилие между Израел и бойците в Газа по-рано тази година. Мирният процес няма алтернатива. Призоваваме и двете страни към сдържаност, въздържане от провокации и преговори за мир. България оценява високо работата на Агенцията на ООН по въпросите на палестинците и ще продължа да я подкрепят както политически, така и финансово.

България продължава да призовава за разрешаване на кризата в Украйна въз основа на пълно и цялостно прилагане на Минските споразумения.

В контекста на продължаващата пандемия трябва да гарантираме зачитането на правата на човека, тъй като те са от изключително значение за постигане на сигурност, просперитет и мир. Защита на правата на децата са ключов приоритет на моята страна по отношение на правата на човека, като имат силен характер акцент върху приобщаващото образование за деца с увреждания и процеса на деинституционализация.

Освен това ние настояваме за овластяването на жените и момичетата насърчаване на правата на хората с увреждания, както и борба с антисемитизма, ислямофобия и реч на омразата, каза още Радев.


loading...