Радев скандални пътни договори

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Служебната власт, която официално приключи вчера, стигна невиждани висоти в скандалното възлагане на пътни договори. Конкурсните комисии към Агенция „Пътна инфраструктура“ са извършвали светкавични действия по обявените процедури за пътно поддържане за следващите четири години. Така са поставени нови рекорди по бързо разпределяне на поръчки – оферти за стотици милиони левове са оценени буквално за един ден.

Това показва прегледът на публикуваните в профила на купувача документи по обявените поръчки. За скоростното преминаване към оценяване на оферти първо писа „Медиапул“. Към този момент обаче комисиите още не бяха класирали фирми, а бяха пристъпили към отваряне на ценови оферти. Оказа се, че вече и класирането е факт – буквално часове след отварянето на ценовите предложения.

Един единствен ден е бил необходим на конкурсната комисия да излезе с доклад за класиране за пътното поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на Кърджали. Ценовите оферти за тази обособена позиция са отворени на 2 юни в 16:45 минути, тоест в края на последния работен ден – петък. Веднага след уикенда в понеделник конкурсната комисия вече е готова с класирането и предлага за изпълнител да бъде одобрено обединението ДЗЗД „ТРЗП Кърджали“.

Подобни действия в работата на комисията могат да бъдат определени само като суперсветкавични, като за алиби вероятно ще се използва факта, че до оценка е допусната само една ценова оферта, коментират експерти. По тази позиция останалите двама кандидати са отстранени при отварянето на ценовите предложения в петък.

Същите светкавични действия са приложени и към пътното поддържане в ОПУ Пловдив. Тук ценовите оферти са отворени на 2 юни, петък, в 16 часа. На това заседание са отстранени трима от общо четирима кандидата, а докладът за класирането на единственият допуснат е факт на 5 юни, понеделник. В него комисията предлага за изпълнител да бъде определен „Европейски пътища“ АД.

И в момента на писане на този текст продължиха да излизат решения за класиране на фирми по същата схема. В 13:03 минути бе публикувано решение за класиране за ОПУ Стара Загора и ОПУ Сливен. Ценовите оферти за ОПУ Стара Загора бяха отворени в понеделник, за ОПУ Сливен – на 2 юни, петък. И в двете области са допуснати до класиране само един кандидат, отстранени са по един и за двете позиции. Възможно е до края на деня да излязат още решения за класиране.