радев службите

В първия ден от новата седмица президентът Румен Радев събра на среща директорите на службите за сигурност, за да съгласуват предприемането на „своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание“. От Президентството в София бе пояснено, че повод за срещата е полученото писмо от Културния център „Иван Михайлов“ – Битоля, както и сигнали на българи от Република Северна Македония, за зачестили прояви на накърняване на техните права, предаде Агенция „Фокус“.

Новината за срещата не бе пропусната от медиите в югозападната ни съседка, като по-голямата част от тях показаха раздразнение от провеждането ѝ.

„Радев свика среща на специалните служби заради „нападения срещу българи“ в Македония“, са заглавията на статии по темата във вестниците „Слободен печат“, „Денешен“ и „Независен“, телевизия „Сител“, електронните медии „Инфомакс“ и „НОВА“, „Опсервер“, „24 Инфо“ и др., в които се съобщава за провеждането на срещата и целите й.

„Българският президент Радев свика службите за сигурност заради агресията срещу българите в Македония“, информира на свой ред ТВ21.

„Фактор“, Press 24, „Плюс Инфо“, македонският „Фокус“, „360 степени“, „Нетпрес“ и др. предават призива на Радев „да се защитят българите в Македония“.

„Радев търси справедливост за българите в Македония: Кой напада българското малцинство в Македония?“, пита на свой ред електронното издание „Фактор“, като привежда част от по-острите заглавия по темата в местните медии.

„Радев спасява българите в Македония със спецслужбите“, обявиха на свой ред от редакцията на „Сакам да кажам“.

„Българите в Северна Македония се оплакват от нарушения на техните права: Радев свика заседание на службите за сигурност“, обяви „Локално“.

„Писмо от Битоля вдигна България на крака“, коментираха в македонската редакция на Deutsche Welle по повод срещата в Президентството в София и писмото до българските власти, изпратено по-рано през февруари от Културния център „Иван Михайлов“ – Битоля.

„Имаме ли президент, който да отговори на провокациите на Радев?“, цитира опозиционното издание „Република“ думите на актьора, писател и колумнист Сашо Тасевски.

„Радев настоява „да се вземат навременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани в чужбина, когато те са атакувани само заради националното им самосъзнание“, обяснява изданието.

„Заповед за агресия от съседна държава. Това мисля, че е безпрецедентно в Европа. Да търси повод да действа с тайни и специални служби в друга суверенна държава. Какво ще правят тези служби на наша земя? Как ще защитават българите от нас? Ще убиват тези, които ги заплашват? Или и те ще ги сплашват? И ще ги защитават от какво? От кого? Ще реагира ли МВнР на това? Имаме ли президент?“, пита актьорът.

Виж още:Проф. Николай Овчаров: Непрекъснато отстъпваме пред Скопие! Време е да минем в настъплениеБългария трябва да защитава позицията си за преговорите на Северна Македония и дори да мине в настъп…Jan 25 2021skafeto.com

ДСИ: Спорът Скопие – София ще се реши преди българските избори. В интерес на Вашингтон и Брюксел!Тази пролет ще се излезе от задънената улица и проблемът с България ще бъде решен, каза Али Ахмети, …Jan 25 2021skafeto.com

Проф. Овчаров: Скопие трепери от ужас пред документитеТова, от което северномакедонските участници в смесената историческа комисия най-много се боят и бяг…Jan 24 2021skafeto.com

Натиск от големите – посланиците на САЩ и Германия в Скопие с остри критики срещу България„Разочаровани сме от ветото на България по ред причини, първо защото вярваме, че Северна Македония е…Jan 24 2021skafeto.com

Германският посланик в Скопие: Договорът с България трябва да се приложиМежду Северна Македония и България съществуват добросъседски отношения. България беше първата, която…Jan 22 2021skafeto.com

loading...