Румен Радев Съединението Великото народно въстание прокурор

Държавният глава Румен Радев също се обърна към народа по случай днешния празник – Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Президентът е в село Брестовица, където има тържество по повод празника.

„В нашия исторически път има събития, които единствено добавят смисъл с годините към отстояването на нашата национална идентичност, към съкровения стремеж на българския народ за свобода, справедливост, равенство пред закона. Именно духовния заряд на тези дати ни карат да осъзнаем днешния дълг към род и родина. 135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българите взеха съдбата на родината си в свои ръце. Това събитие не беше дело на външни сили, дипломация, политически пазарлък. Това беше народно дело, победа на българското свободолюбие, на шепа храбреци, нарекли себе си авантюристи”, посочи Радев и допълни:

“В онези славни дни дори политиците успяха да са на висотата на въжделенията на българския народ. Именно дейците на Съединението придадоха истински смисъл на неговия завет, че трябват дела, а не думи”.

Вижте още:
Румен Радев: Истинският парламент е навън! Бягството няма да ви спаси от позораВ дълбоката институционална криза Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорн…Sep 2 2020skafeto.com

loading...