Аргирова извънредната епидемична обстановка антибиотици Омикрон разпространение пика на четвъртата вълна

Председателят на Българското дружество по вирусология проф. Радка Аргирова излезе с остра критика срещу властите и конкретно Националния оперативен щаб. По думите й, кризата с коронавируса не просто не е била управлявана от тях, а е била поставена само под наблюдение, което щяло да струва много скъпо на обществото.

„Очаквам позиция от Щаба за направеното и пропуснатото от страна на здравните власти. Смятам, че е време за равносметка след изминалата една година. Всички трябва да си дадат сметка какво преживяхме през тази година. Трябва да се каже какво бе направено, какво бе постигнато и какво не се получи. Искам да бъде казано, че нямаше ръководство на тази криза, имаше наблюдение и това наблюдение ще ни струва много скъпо. Искам да кажат дали ще може да се възстанови нормалния живот на хората. От друга страна, това, което ми липсва, е много сериозна промоция на ваксинирането. Това трябваше да бъде комуникирано с всички средства, за да могат хора да си отговорят на много въпроси“, заяви проф. Аргирова.

Възможно е да възникнат още мутации и варианти на коронавирус и най-вероятно ще възникнат, защото всички РНК мутират, прогнозира тя пред БНТ.

„Имаме вече бразилски, южноафрикански, преди седмица – японски, преминахме лятото с испански вариант, ще има още… Все още антителата, които се образуват в организмите на хората, които са заразени успяват да неутрализират тези варианти. В момента, в който се натрупат определен брой мутации и варианти, тогава е възможно да имаме нов щом“, обясни проф. Аргирова.

Сега всички антитела срещу SARS-CoV-2 неутрализират всички варианти и ваксините действат, уверена е тя.

Възможно е количеството на антитела да се увеличава с времето. Това е действието на клетъчния имунитет, обясни още председател на българското дружество по вирусология.

Вижте още:
Решено: Заведенията отварят през март (ВИДЕО)Премиерът Бойко Борисов изненада с неделна инспекция в болницата в Исперих и зарадва ресторантьорите…Feb 14 2021skafeto.com

Доц. Кунчев: Не изоставаме с ваксинитеВсички ваксини, които България е получила, са били приложени, с изключение на онези дози, пазени за …Feb 14 2021skafeto.com

СЗО за България: Имате балансирани мерки. Не трябва да въвеждаме COVID паспорти2021 започна с големи надежди, защото има ефикасни ваксини, но притесненията идват от новите щамове.…Feb 14 2021skafeto.com


loading...