Аргирова

„Мисля, че още няколко години вирусът COVID-19 ще бъде с нас“ – това заяви вирусологът професор Радка Аргирова по БНТ.

„Засега виждаме, че има нарастване на случаите, учебната година е повод за това“, подчерта тя.

По думите й не се спазват предвидените мерки, освен това през лятото са се увеличили събиранията и това е причина за повечето заразени.

„Трябва да кажем, че в България, в сравнение с останалите страни, броят на заразените не е чак толкова голям“, добави проф. Аргирова.

„За втора вълна в България не можем да говорим, защото първата не е свършила. Има вълнообразни спадания, покачвания, които и в бъдеще ще бъдат налице. Само като се спазват мерките, можем да помогнем за за намаляване на заразата“, каза още тя.

Виросулогът се обяви категорично за използване на маските, дори и в училище.
„И когато си играят, децата трябва да са с маски. Шлемовете също вършат работа, особено за тези, които непрекъснато са във връзка с хора. Те са полезни, трябва да се почистват периодично, а маската трябва да се сменя“, препоръча вирусологът.
Тъй като при малките деца е трудно да се слагат маски в детските градини, проф. Аргирова препоръча по възможност да се разредят групите и да се измисля такова занимание, при което децата да не са много близо един до друг.

Тя посъветва още бебетата да не бъдат целувани, за да се избегне предаването на вируси.

При наближаване на грипния сезон хората си задават въпроса как ще се разпознава грипът от коронавируса. Този проблем стои пред лекарите – как ще поставят диагнозата. Има тестове – и бързи, и PCR за COVID, и за грип, и комбинирани. И да се напомни отново – маската е универсалното предпазно средство. Има и признаци, по които грипът се различава от коронавируса.

Признаците на грипа започват 24 до 48 часа от досега до заразен, при COVID симптомите се проявяват на 7-8 ден, но още от 2-3 ден заразеното лице отделя вирус.

Виж още:Реабилитация за Мангъров! От БАН признаха: Швеция доказа, че колективният имунитет не е митШвеция доказа твърдо мита за колективния имунитет. Смъртността е обективния показател за това. 550 д…Sep 23 2020skafeto.com


loading...