Ковид-19 може да остане ако не завинаги, то дълго при нас. Тази мрачна прогноза направи един от най-изтъкнатите специалисти вирусолози у нас – проф. д-р Радка Аргирова. В интервю за столичен вестник тя изрази скептицизма си, че новия коронавирус скоро ще изчезне.

„На теория е възможно самоогранчаване на вируса, но засега аз не виждам признаци за намаляване на разпространението. И като си дадем сметка, че и ние с поведението си като общество не правим необходимото, не остава много оптимизъм, че тенденциите ще тръгнат към ограничаване на заразата. Не се слагат маски, не се редуцират контакти… Увеличават се болните… Мисля, че Ковид-19 ще остане. Дълго. Освен ако не се самоограничим, но не виждам признаци“, казва проф. Аргирова.

Тя предупреди хората да не очакват, че високите температури ще се справят с вируса и цитира данни от „сериозно проучване“, според които броят на новозаразените е най-голям именно в районите с температури межу 20 и 30 градуса и влажност на въздуха над 70%.

„Най-неприятното ще е, когато дойде грипният сезон. Заради сходната симптоматика, особено в началото на заболяването, ще е много трудно да се отличи грип от Ковид-19“, допълва проф. Радка Аргирова.

Вижте още:
СЗО предупреди: Коронавирусът не е достигнал пика сиПандемията на коронавирус все още не е достигнала своя пик в световен мащаб. Това каза на брифинг въ…Jul 8 2020skafeto.com

Черен рекорд в отчетените положителни проби за COVID-19 за денонощието240 са отчетените положителни проби за COVID-19 за денонощието у нас при направени 4 286 PCR теста. …Jul 9 2020skafeto.com


loading...