договор Газпром

Няма 100 процента потвърждение за танкерите, които трябва да пристигнат в България, коментира служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти в източномаришкия рудник „Трояново-Север“. По думите му най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“, ако не бъде осигурено нужното количество за потреблението за страната.

По думите му на нас ни трябва газ, който хората могат да си позволят да купят и да работят.

„Вече поискахме удължаване на офертата за танкерите втечнен газ, очакваме отговор днес или утре. Работим по хипотеза за отрицателен отговор, надяваме се на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не, пак ще се справим“, съобщи още Христов.

„Тези финални стъпки, буквално ги завършваме тази и другата седмица, отчитаме също и възможността интерконекторът да работи, който също е важна част от общия план и тогава вече окончателно ще решим какви количества е необходимо, ако трябва да договаряме с „Газпром“, категоричен бе енергийният министър.

В сряда ще има работна среща със строителя фирма „Авакс“, на която ще бъде уточнен графикът за довършителните дейности по интерконектора Гърция-България, които предстоят, съобщава Дир.бг.

„Уговорката със собственика на фирмата-строител „Авакс“ на интерконектора с Гърция е да представят детайлен линеен график за всички дейности, които остават да се извършат в рамките на проекта, включително и получаването на всички актове“, каза Христов.

Той подчерта, че крайният срок да се пуснат търговски количества газ по газопровода с Гърция е 1 октомври.

„Ние целим газопроводът да е в състояние да пренася безопасно газ. Той трябва да има всички лицензи за експлоатация. В момента в газопровода има газ, но той е като голяма цистерна, затапен от двете страни и пълен с газ под налягане, за да се провери дали няма течове. Газ през него не тече. Нас ни интересува като се пусне, това да работи с търговски количества газ“, обясни енергийният министър.

Според него този газопровод не е завършен.

„В момента изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които ще ни трябват да осигурим за индустрията. Ще се направи и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира, защото не можем да оставим газ на някакви цени, при които няма да е икономически изгодно предприятията и крайните потребители да функционират“, обясни Христов.

Той е категоричен, че регионът на „Мини Марица-Изток“ трябва да се развива, а по Плана за възстановяване могат да бъдат нанесени промени, така че да се облекчи икономическият натиск върху промишлеността.

„Борим се за по-добри цени на ток, на горива и на газ. Единствено можем да се опитаме да понижим цените. Бизнесът може да си помогне с инвестиция в енергоспестяване. Общините трябва да са инициатори на намаляване на зависимостта от газ чрез геотермално отопление“, коментира Росен Христов.

Още от България


loading...