Изборния кодекс

Публикуваните данни в Държавен вестник относно резултатите от парламентарните избори на 4 април се разминават сериозно с тези, обявени на сайта на Централната избирателна комисия. Според говорителя на ЦИК Димитър Димитров несъответствието е заради „Не подкрепям никого“, предава Дир.бг.

„Тогава, когато е записан в Държавен вестник, най-отдолу ще видите ред, в който пише „Не подкрепям никого“ и той влиза в тази база, затова се получава 25,80. Когато е публикувано в Държавен вестник, тези „Не подкрепям никого“ са премахнати от базата данни“, обясни говорителят Димитров.

Оказва се, че гласовете за всяка политическа сила, както и 4-процентната бариера, съвпадат на двете места, но формираните проценти са други.

Разминаване в изборните резултати, от ЦИК обясниха защо

Според статистиката на ЦИК Според ЦИК ГЕРБ-СДС имат 26,18%, докато в „Държавен вестник“ същият брой гласове (837 707) носи 25,80% от вота. „Има такъв народ“ са с между 17,66% и 17,40% в зависимост къде гледате, „БСП за България“ – 15,01% и 14,79%, ДПС – 10,51% и 10,36%, „Демократична България“ – 9,45% и 9,31%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,72% и 4,65%.

Разминаване в изборните резултати, от ЦИК обясниха защо

Димитров посочи, че в закона е казано, че това са действителни гласове, само че те не участват при определяне на изборния резултат в смисъл на мандати. Той е категоричен, че няма никакъв проблем и че и двете числа са верни.

Виж още:Държавен вестник публикува резултата от изборите, парламентът тръгва в четвъртъкРешенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпр…Apr 13 2021skafeto.com

Проф. Николай Радулов: Няма никакво съмнение – новите избори са съвсем близоПроф. Николай Радулов е подал заявление в ЦИК името му да бъде заличено от листата на ИТН в 24-и МИР…Apr 12 2021skafeto.com

loading...