Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов се надява да няма негативно отражение от разпускането на Националния оперативен щаб (НОЩ). В сутрешния блок на БиТиВи той увери, че всички експерти, които участват в двата щаба – за лекарствата и за COVID-19, са ангажирани. Вярвам, че всеки от нас като професионалист ще дава максимума, каза Кирилов и допълни, че ИАЛ продължава активната комуникация с европейските институции.

По отношение на ваксината на „Астра Зенека“ и съмненията за тромбози, Кирилов увери, че на този етап няма индикация за спирането на ваксинацията.

Единствено към Оксфордската ваксина има намаляване на интереса – около 500 – 600 ваксинирани средно, но изключително положителни са допълнителните количества ваксини, които успя да договори с „Пфайзер“. С количествата, които ще бъдат доставени до юни месец ще могат да бъдат ваксинирани 2.5 млн. от населението, очаква Кирилов.

По думите му съотношението полза – риск е положително, но се очаква становището на ЕМА след допълнителния анализ по данните за безопасност. В края на следващата седмица се очаква това становище.

Една от основните хипотези е ваксината дали да се прилага на възрастни хора над 55-годишна възраст, но все още няма категорична препоръка. В Германия например обмисляли втората доза да бъде от РНК ваксина.

Богдан Кирилов обясни, че е водеща кратката характеристика на ваксината, както и на всеки лекарствен продукт, който се базира на клиничните проучвания. Все още е много рано по категоричен начин да се каже какво ще се случи. Това, което знаем е, че втората доза може да се поставя до три месеца, уточни Кирилов. Важно е да бъдат анализирани всички налични данни за такъв тип комбинация, за да може да бъде направена най-добрата преценка.

loading...