разходки в парка

Над 1 млн. лева трябва да постъпят в държавния бюджет само от глоби за разходки в парка. С промените в Закона за извънредното положение обаче депутатите намалиха размера на санкцията от 5000 на 300 лв..

На 27 март българите осъмнахме с новината, че разходките в парка са вече забранени, освен ако не сме извели куче. В местата с ограничено придвижване попаднаха и пешеходните зони. При нарушение глобата е 5 000 лв.

„До настоящия момент на територията на столицата, от служители на СДВР, са съставени общо 220 акта за установяване на административни нарушения. Най-много установени нарушения има в парковете, градинките и междублоковите пространства, където има различни детски площадки“, заяви пред Нова телевизия гл. инсп. Красимира Стоядинова от отдел „Охранителна полиция“, СДВР.

Не всички нарушители се санкционират веднага и на място, напомнят от СДВР. „Най-често нарушителите казват, че не знаят за забраната. Искам да отбележа, че полицейските органи в СДВР използват всичките си правомощия. Първо, гражданите биват предупреждавани. След това, ако не успеем да прекратим нарушението, бива разпореждано на гражданите да го преустановят и само в случаите, когато не можем да постигнем целта, нарушителите биват санкционирани“, казва още Стоядинова.

Почти две седмици след въвеждането на забраната парковете в София се оказват пълни с хора без домашни любимци.

„Аз лично знам, че всички тези мерки са напълно неоснователни, излишни и направо вредни. И затова не се тревожа. Ако ме спре полиция, просто ще си тръгна“, коментира Ева Колева, жител на София.

Всеки с наложена глоба има право да я обжалва пред съда. Вчера бяха обнародвани по-ниските санкции. За наложените актове в предишните дни до 5 000 лева, магистратите трябва автоматично да намалят глобата на до 300 лева.

Виж още:И Фандъкова издаде ограничителна заповед! Ето с какви нови мерки ще трябва да се съобразяват столичаниКметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на изпълнителните директори на общинските търговски дру…Apr 9 2020skafeto.com


loading...