Рапчев

Изказаха се доста мнения, че отсечката е била опасна. В последните 3 години там има 10 пътни инцидента, леки, без пострадали и жертви. Не са се случвали произшествия, за да им се обърне специално внимание. Никога при специализирани срещи не се е коментирало, че този участък е опасен. Това заяви Росен Рапчев, ръководител на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, относно мястото, където катастрофира и изгоря автобус и загинаха 45 души. Пращаме екипи да направят пълно обследване, каза Рапчев.

А на въпрос на bTV дали е минавал оттам, Рапчев обясни, че това там не било автомагистрала, а скоростен път. Относно статуса на пътя, той посочи, че от АПИ казали, че пътят няма Акт 16 т.е. това не е магистрала: Има ли Акт 16 участъкът на АМ „Струма“, където автобусната катастрофа с десетки жертви?

Попитан защо тогава пътят е пуснат в експлоатация, Рапчев не можа да отговори с мотив, че не е той човекът, който трябва да го каже. Не сме правили специфични огледи на това място, ще бъде установено има ли някакъв проблем с организацията на движение, уточни Рапчев.

И посочи, че стопанинът на пътя има за задължение да го поддържа, трябвало два пъти годишно да има регулярни проверки. Рапчев се съгласи и с друго – че шахтата не изглежда добре, че маркировката не отговаря на изискванията. Но подчерта, че това са „довеждащи фактори“, заради които е станала катастрофата. „Възможно е да има отклонения от нормативите”, каза инспекторът относно качеството на пътя и веднага подчерта, че шофьорът трябва да се съобразява с особеностите на пътя. По думите му, нямало процедура да накараш стопанин на път да го чисти, но имало минимални изисквания, за да функционира.

Автобусът-ковчег не е имал лиценз за международен превоз на пътници

Невиждана досега трагедия в историята ни. 45 души загинаха на АМ „Струма“, след като автобус с македонска регистрация катастрофира и се запали. В Северна Македония беше даден брифинг, от който се разбраха допълнителни факти за фирмата. Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви, че последният технически преглед е направен на 5 октомври, месец преди инцидента, предаде BGonAir.

А министърът на транспорта Благой Бочварски съобщи, че след проверка е установено, че конкретният автобус не е вписан в регистрите и няма разрешение да прави международен превоз на пътници.

„Беса Транс“ е фирмата, която е изпълнила курса и е собственик на автобусите. Тя има регистрирани 4 автобуса, но фаталният не е сред тях. Останалата документация иначе е изрядна. Властите в Северна Македония са категорични, че при проверка на граничния пункт е трябвало да бъде спрян, но това не се е случило.

Във вторник пред офиса на фирмата се събраха близки на десетките загинали в инцидента. Беким Хаджиу се казва собственикът на фирмата, а късно вечерта във вторник във Facebook профила на дружеството излязоха с позиция. Те заявиха, че ще поддържат връзка с българските власти, за да разберат какви са причините за инцидента. И допълниха, че не са отговорили на близките на жертвите, тъй като и те самите са били в шок.

Експерт вещо лице: Безобразна маркировка на мястото на катастрофата

Поне на два пъти съм бил на косъм да вляза в т.нар. отбивка за почивка, която не е добре сигнализирана.

Така Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на вещите лица и експертите, коментира колко коварно е мястото, където катастрофира и изгоря автобус и загинаха 45 души. Единият от тези случаи е бил през нощта. Ананиев е категоричен, че е карал със съобразена скорост и въпреки това за малко не е направил фатална грешка, защото след това е засякъл друго превозно средство. В региона по принцип редовно има мъгла и е влажно, добави Ананиев.

Именно на това обърна внимание и автомобилният състезател Димитър Илиев. Той направи демонстрация през Google Maps и най-важното му заключение е, че между месец април и месец май 2021 година знакът, обозначаващ, че има място за почивка, е бил буквално повален! Освен това, Илиев посочи още няколко нередности – недобра маркировка, отделно недостатъчно добри обозначения чрез знаци какво предстои, че има дори излизане от магистралата. Със сигурност положението със знака не може да е единствената причина, всяка такава трагедия е съвкупност от грешки, но разследващите трябва да обърнат внимание, каза автомобилният състезател.

По съвсем друг начин трябва да е отделено мястото за почивка, за да няма конфликт с пътя, категоричен е председателят на Асоциацията на вещите лица. Той обаче подчерта пред bTV, че говори от гледна точка на шофьор. Първата задача на новото правителство е да локализира всички такива отсечки в България, които са потенциални смъртни капани за шофьорите, настоя Илиев.

Ананиев каза и следното – трябва да има експертиза на пътя. Имал съм случаи, не казвам, че сега е така, при които е вложен минен отпадък в основата, добави той. След това – какво е превозното средство, кога е произведено, има ли ограничител на скоростта, има ли лиценз.

Според Ананиев, рейсът се е движел по-бързо, защото е изминал 350 километра за 3 часа – с уточнението, че тези данни не ги е видял при сравнение с километража и експертиза, а така е разбрал от медийни публикации.

Той се усъмни и дали шофьорите са почивали достатъчно, както и дали са били достатъчно квалифицирани. Много важна е и пожарната експертиза – каква е причината за пожара. Може да е имало пиротехнически средства в автобуса, трябва да се провери. Версиите са много – искра, или дори умишлено действие, но това ще установи пожарната експертиза, по думите на Ананиев. Най-важната експертиза е логистическата – организация и управления, завърши той. А проф. Станимир Карапетков, който води разследването, единствено заяви, че му е ясно какъв е механизмът, довел до катастрофата.

Виж още:Адът на „Струма“: 10-членно семейство, учителка, кметски сътрудник и майка с близнаци сред загиналитеДесет души от едно семейство са сред загиналите в трагичната катастрофа на магистрала „Струма“, съоб…Nov 23 2021skafeto.com

Три версии за ада на „Струма“! Първи кадри от горящия автобус-ковчег (ВИДЕО)Три може да са причините за инцидента с автобуса на магистрала „Струма”. Такова мнение изрази по Нов…Nov 23 2021skafeto.com


loading...