септември ваксинирани

Според публикация в списание „Nature“ от 17 февруари 2021 г. честотата на алергичните реакции е била 3 случая на 1 милион дози при ваксина от производителя „Moderna“ и 5 случая на 1 млн. дози – при „Pfizer“. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, предава Дир.бг.

На 29 март 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е публикувала данни, че тежка алергична реакция след ваксина от производителя „AstraZeneca“ е била констатирана при 41 ваксинирани на около 5 млн. дози във Великобритания.

По данни на ЕМА и СЗО миокардити и перикардити се наблюдават предимно при мъже, в рамките на няколко дни (до 14) след втората доза иРНК ваксина. По-чести са при млади мъже. До 31 май 2021 г. в страните от Единния европейски акт са били докладвани 145 случая на миокардит при Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech), 19 случая след прилагане на Spikevax (ваксината на Moderna), 138 случая на перикардити след Comirnaty и 19 случая – след прилагане на Spikevax. За същия период от време, до края на май тази година, в страните от Единния европейски акт са били приложени 177 млн. дози Comirnaty и 20 млн. дози Spikevax.

СЗО представя данните, постъпили в Американската система за докладване на нежелани събития за ваксини, а те са показали, че към 11 юни 2021 г., при лица на възраст 12-29 години са били констатирани 40.6 случая на миокардит при мъже на един милион втори дози иРНК ваксини и 4.2 случая при жени, които са получили втора доза ваксина. При хора над 30-годишна възраст – 2.4 и 1 на милион втори дози за мъже и жени съответно.

Инфекцията със SARS-CoV-2, но не и ваксината, се свързва и със значително повишен риск от перикардит, сърдечни аритмии, инфаркти, инсулти, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза, остро бъбречно увреждане и др.

„Апелирам студентите, които са решили и желаят да се ваксинират, да го направят. Мобилни ваксинационни пунктове ще бъдат разположени и в други университети, при желание от страна на обучаващите се във висшите училища“, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов по време на откриването на мобилен имунизационен пункт в двора на Университета за национално и световно стопанство.

„За да бъдат премахнати противоепидемичните мерки, както се случва в много държави в Европа, е необходимо да постигнем високо ваксинално покритие“, подчерта Томов и допълни, че обучението в присъствена среда е свързано именно със спазването на противоепидемичните мерки от страна на обществото.

Националното представителство на студентските съвети отчита интерес от страна на студентите към ваксинацията, данните сочат, че над 30% искат да се ваксинират.
Преди няколко дни от МЗ разпространиха и информация, в която посочват, че ваксините срещу COVID-19 не съдържат канцерогенни съставки. На иРНК ваксините се разчита да помогнат в борбата с раковите заболявания.

Нарастването на относителния дял на хората с имунитет (поради поставяне на ваксина или прекарана инфекция) стеснява нишата, в която вирусът циркулира. Вирусът мутира само когато се размножава. Затова е важно да се ограничи разпространението му.

Обичайните странични ефекти при поставяне на ваксина срещу COVID-19 са температура, умора, главоболие, подуване на лимфни възли и други. Те се срещат по-рядко и са по-слабо изразени при хора над 55-60 години.

В клиничните изпитвания при ваксините срещу COVID-19 са включени десетки хиляди доброволци, което е много повече в сравнение с проучванията при предишните ваксини. Колкото и дълго да протичат проучванията, няма как в тях да бъдат открити реакции, настъпващи по-рядко от 1 на 3000 и 1 на 5000 случая например. При всички медицински продукти нежеланите редки ефекти се появяват, когато продуктът влезе в реалния живот и стигне до огромен брой хора, посочват от МЗ.

Виж още:Пулмолог: Преболедувалите коронавируса не трябва да се ваксинират поне една година след товаПреболедувалите коронавируса не е необходимо да се ваксинират поне една година след това, защото ням…Sep 20 2021skafeto.com

Проф. Аргирова: През октомври ще има пик на COVID-19, най-засегнати ще са неваксиниранитеВъпреки нарастващия брой случаи, все още не сме достигнали пика на четвъртата вълна. Данните бяха из…Sep 19 2021skafeto.com

Георги Мамалев: Който не иска да се ваксинира, да излезе в отпускАктьорът Георги Мамалев е роден на 5 август 1952 г. в ямболското село Мамарчево и догодина ще чества…Sep 17 2021skafeto.com


loading...