джамбазки коронавируса

Мине се, не мине време в българския публичен живот и се завърта клишето, че откакто няма казарма в България, няма и истински мъже. Тази стара македонска песен запя и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки тази седмица от телевизора, но падна по очи заради личния си пример, пише Капитал.

Основните му аргументи за връщането на задължителната военна служба са „геополитически“ и че там младите мъже и жени могат да се научат на „полезни навици“ и „ценности“.

Поводът да се даде жега на любимата за патриотите тема e готвеният от ГЕРБ проект за промяна на конституцията. Подкрепата на коалиционните партньори за него, разясни Джамбазки пред bTV, минава през това да бъдат одобрени техните предложения за промени като въвеждане на образователен ценз за гласуване, връщане на казармата и това бракът да бъде дефиниран като съюз между мъж и жена (каквото е и сегашното определение в конституцията впрочем).

Всичко шест, но се оказа, че самият Джамбазки е сред скаталите се от военна служба граждани, докато тя все още беше задължителна.

Оттук насетне между него и водещата на сутрешния блок на bTV Мария Цънцарова се разигра следният диалог:

М.Ц: Вие къде служихте?

А.Д: Аз не съм служил.

М.Ц: Защо?

А.Д: Защото не завърших висшето си образование навреме.

М.Ц: Колко време следвахте?

А.Д: Уф, близо десет години. Осем, ако не се лъжа.

М.Ц: А защо не прекъснахте, за да изпълните дълга си към отечеството?

А.Д: Е, добре, че не прекъснах, защото право трудно се завършва, ако си го прекъснал веднъж. Но не се безпокойте за моята подготовка. Тя е достатъчно добра за всяка една ситуация.

Всъщност супер е, че Джамбазки е избрал образованието пред година и половина „мирно“ и „равнис“. Кой знае дали щеше да държи вдъхновени речи от трибуната на Европейския парламент, ако беше предпочел въшкарника пред учебника по конституционно право?

В социалните мрежи обаче не му простиха лицемерието и заваляха едни саркастични коментари, мемета, та и специална песен. Някои потребители предлагаха да му дадат да сглоби и разглоби един калашник да видим колко е подготвен за всякакви ситуации. Други му влизаха в положението – „човекът иска връщане на казармата, за да могат хората по-дълго и напоително да учат право“. (@batedrajko в Twitter)

И така, Джамбазки може и да не е ходил войник, но в политиката явно следва едно от неписаните правила на казармата – „Може да нема ред, ама трябва да се спазва“.

Виж още:Джамбазки не е ходил в казарма, но е убеден, че тя е полезнаВМРО настоява за въвеждане на наборна военна служба поради геополитически причини и тъй като в казар…Aug 17 2020skafeto.com


loading...