резиденция на американските посланици

Един от историческите и знакови имоти в центъра на София – бившата резиденция на американските посланици в България до 2020 г., е вече продадена, съобщава Дир.бг.

Фондация „Америка за България“ е новият собственик на сградата на ул. „Велико Търново“ 18 в София, съобщиха от американското посолство и фондацията.

Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България и САЩ.

Като Дом „Америка за България“ сградата ще служи както за офис на Фондацията, така и за пространство за събития и изложби и средище за развитие на българския частен сектор и гражданското общество, продължавайки традицията на доброжелателство между България и САЩ.

„За нас е чест да съхраним сградата като културен паметник на столицата и България и неразделна част от историята на българо-американското приятелство и споделени демократични ценности,“ подчерта Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, във връзка със закупуването на имота.

Н.Пр. Херо Мустафа, посланикът на САЩ в България, изрази увереността си, че „Фондацията не само ще запази духа и гостоприемството на бившата резиденция на 23-ма американски посланици, но и ще даде тласък на още нови инициативи в полза на нашия стратегически партньор и приятел – България“.

В съобщението не се казва на каква цена е продаден имота, но със сигурност стойността му е висока и струва над 1 милион евро. Причините за това са историческата стойност на сградата и локацията му – намира се близо до Докторската градина, където имотите държат високи цени, а предлагането е ограничено.

Резиденцията на бившите американски посланици представлява къща от 220 кв. м на два етажа със собствен двор от около декар и гаражи. Има висока ограда.

Къщата е построена през 1936 г. по проект на архитектите Станчо Беловски и Иван Данчов за българския дипломат, търговец на тютюн, банкер, а впоследствие и полковник от американското разузнаване Анжело Куюмджийски. По това време той е бил директор на Френско-белгийската банка. Куюмджийски имал още един фамилен имот в района – днешната сграда на френското посолство. През 1940 г. емигрира в Америка и продава двата имота съответно на САЩ и Франция. Така през последните 80 години сградата на ул. „Велико Търново“ 18 е била резиденция на американските дипломати. По данни на посолството на САЩ в нея са живели 23-ма американски пълномощни министри и посланици.

Настоящият посланик на САЩ Херо Мустафа от юли 2020 г. се пренесе в новата резиденция в „Бояна“, която се намира в близост до държавната резиденция на президента и премиера.

Още от България


loading...