Ремдесивир

Един от основните медикаменти за лечение на COVID – Ремдесивир вече липсва в голяма част от болниците в страната, в столичните големи лечебни заведения също има недостиг. Това показа проверка на Скенернюз. Директорите на болниците са притеснени, тъй като сме още в началото на четвъртата вълна, натискът върху лечебните заведения се засилва, а количествата от ремдесивира вече свършват, на места изобщо няма и никой не им дава информация дали и кога ще изпълни заявките им за нови доставки.

Към 8 август във всички лечебни заведение в страната има налични малко над 3200 флакона от медикамента. Това са последните количества по третия договор между МЗ и фирмата производител Gilead, сключен още от предишното правителство за 36 000 флакона. Договорът с фармацевтичната компания дава възможност при възникване на необходимост да бъде поръчано допълнително количество, както вече е правено при предходните вълни на пандемията.

Досега лекарството се съхраняваше на склад в „Бул Био – НЦЗПБ“ и по утвърден от министъра или ресорен заместник се раздаваше на болниците. По информация на Скенернюз в момента в „Бул Био“ има около 2600 дози Ремдесивир, при над 1200 хоспитализирани пациенти към днешна дата. По време на пик се изразходват между 5000 и 7000 дози седмично, показват данните от края на миналата и началото на тази година.

Припомняме, още преди месец от здравното министерство обещаха, че ще създадат резерв от основните медикаменти, които се използват за лечение на COVID. В публични изяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров и неговият заместник д-р Димитър Петров заявиха, че се работи за нови доставки на Ремдесивир през есента. Дали обаче такива ще има все още не е ясно, както и с какво ще бъдат лекувани пациентите дотогава.

В аптечната мрежа пък отново изчезнаха нискомолекулните хепарини, които също се използват в терапията срещу новия коронавирус, но се използват и за бременни и пациенти след оперативни намеси. Засега болниците имат количества от тях.

Виж още:Изненада – „Пирогов“ спира ваксинирането срещу К-19Една от най-големите болници у нас – „Пирогов“, спира ваксинирането срещу COVID-19. Очаква се това д…Aug 10 2021skafeto.com


loading...