най-старите манастири в България
Троянска света обител „Успение Богородично”

Пет от най-старите манастири в България, обявени за паметници на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се очаква да бъдат реставрирани с европейски средства.

Така тези религиозни средища ще станат още по-привлекателни за поклонници и туристи, посочват в съобщение от пресцентъра на МРРБ.

Ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център се предвижда да бъдат направени във втория по големина български манастир – „Успение Богородично“ край Бачково.

Той кандидатства за европейско финансиране с проекта „Бачковски – Православна Света обител и духовна поклонническа дестинация“ на стойност малко над 1,2 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ /2014-2020 г./.

Така ще бъдат създадени нови възможности за поклоннически туризъм в един от най-обичаните, посещавани и от най-старите манастири в България.

Вижте още:
Най-старият манастир в Европа е в България, а водата в аязмото лекува… (ВИДЕО)Сигурно малцина знаят, че най-старият манастир в Европа се намира на територията на България. Това е…Aug 19 2019skafeto.com

Рилският манастир крие няколко страхотни тайниРилският манастир е един от най-красивите манастири у нас. Освен прекрасната архитектура, той привли…Aug 18 2019skafeto.com

Построиха най-високия храм у насХора от цяла България се обединиха, за да построят най-високия храм в страната ни – „Св. Св. Николай…Dec 21 2019skafeto.com


loading...