референдум за еврозоната

Повечето от българите не подкрепят влизането на България в Еврозоната и са склонни да повдигнат въпроса на референдум. Това сочи социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика и проведено от „Тренд„.

Желаещите да се организира допитване до народа са равномерно разпределени във всички подоходни групи. По-висок интерес се наблюдава в областните центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната – то не превишава 27% в нито един демографски разрез на обществото. Само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Изследването показва и че 54% от българите искат референдум относно премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. Едва 19% одобряват курса на правителството ни към ERM II и единната валута, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.

Най-силната подкрепа за еврото е при учащите се (32%), а най-голямата съпротива – при пенсионерите (64%).

По отношение на партийното разпределение на вижданията по въпроса резултатите сочат, че повечето от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото. Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% „за“) и цели 70% от избирателите на БСП (спрямо 8% „за“).

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи – съответно 60% и 59%. Недоверието към двете е ниско -14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, като и в двата случая то е съсредоточено при по-възрастните респонденти.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото са свързани с поскъпването на живота. Причините единната валута да е нежелана у нас са цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване, според ЕКИП.

От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България при влизане в еврозоната, отбелязва Георги Вулджев от ЕКИП.

От Експертния клуб смятат, че прибързаният начин, по който политическата класа насочва страната ни към еврозоната, ще доведе до още по-сериозна ерозия в обществената подкрепа и ще засили антиевропейските настроения.

Вижте още:
ЕЦБ опитва да предотврати тежка криза в ЕврозонатаПредседателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че ЕЦБ няма да повишава лихве…Mar 11 2019skafeto.com

Борисов: Сменяме левчето с евро. Еврозоната е задължителнаБългария рано или късно ще трябва да смени левовете и да започне да използва вместо тях единната евр…Jun 7 2017skafeto.com

Менда Стоянова да каже защо поставя под риск монетарната стабилност на страната„Менда Стоянова да каже защо поставя под риск монетарната стабилност на страната“ е коментар на Вале…Jan 28 2020skafeto.com

Какво предложи Менда Стоянова: Има ли опасност за валутния бордВ последните два дни се вдигна доста шум покрай внесен тихомълком проект за промяна на Валутния зако…Jan 27 2020skafeto.com

loading...