референдум за еврото

Още през 2007 г. сме се разписали с фанфари за ЕС, което означава, че тръгваме и към еврозоната, така че, ако се проведе референдум за еврото, няма да има правни последици, вече сме се съгласили отдавна, коментира пред БНТ професор Христина Вучева.

По думите й, казаното от професор Стив Ханке е изключително неточно, относно България и гръцкия сценарий.

Тя обясни, че не за първи път коментираме тази тема, за еврото и еврозоната, министъра на финансите каза още 2018 г. е казал, че ще направи всичко необходимо за да се присъединим, а премиерът, че не може да стане просто така, което за Вучева означава, че има някакви проблеми.

Разбира се, че от България се иска да бъде член на банковия съюз. Няма да има проблеми за цените или статуса на гражданите, „няма никакви основания да се мисли, че нещо кой знае какви изменения ще се случат, ако евентуално в далечно време приемем еврото“, добави тя.

Стефан Ганев коментира, че сме поели едностранно ангажименти, променяме закони и Хърватска е минала по този път, и завърши пътя си преди 2 дена като обнародва закон. Ще станем ли по-богати не зависи от еврото и борда, а да сме добре макроикономически.

Въпросът е, при кой сценарии има вариант за макроикономически провал, дали с влизане в еврото или премахване на борда, но дали и да оставаме вечно във валутен борд, каквото реално може да се случи, ако не прием еврото, допълва той. Според него, твърденията за обезценяването на лева са хаотични.

Ако има референдум по въпроса, ако някой иска да го направи си има процедура и Ганев ще гласува.

Трябва да е ясно на хората, че не става дума за еврозона, а за механизма, така наречената чакалня, имаме други големи проблеми, които настъпват, това не е един от тях, обясни Вучева

И Вучева, и Ганев не се притесняват от приемане на еврото, притесняват се от псевдо експерти и политици, които могат да променят закони и от популизма по темата.

Финансистът Владимир Каролев в студиото на „Нова телевизия“ изказа своя скептицизъм спрямо социологическите проучвания за нагласите на хората спрямо Еврозоната. Според него пазарът показва ясно, че хората гласуват за еврото, тъй като само в последните седмици са обърнати над 1 милиард в евро. Това на практика е доверие в еврото, според Каролев и с усмивка коментира опасенията на някоя баба, че пенсията й от 400 лв. ще стане 200 евро, тъй като и хлябът от 80 стотинки ще стане 40 евроцента.

Според Каролев потенциално рискът ще се увеличи, когато влезем в еврозоната, тъй като тогава валутният борд няма да работи. Никой обаче не ни задължава да правим това след определен срок, т.е. няма записан срок за преминаване от чакалнята към зоната и това малко държави са правили бързо, като например Словения и Словакия за 2.5 и 3.5 години.

Каролев призова да не бързаме да влизаме в еврозоната и да си стоим в чакалнята. Може да си стоим дълго там, призова финансистът. Той действително не е разбрал кое налага да влизаме едновременно и в чакалнята, и в Банковия съюз – и то доброволно, тъй като това не е искано от България като условие.

Към днешна дата и в близко бъдеще няма притеснение към банковата ни система, заяви Каролев.

По думите му в момента хората губят, обръщайки си спестяванията си заради разликата в курса, но ако това ги прави спокойни, да се погрижат за психическото си здраве сменяйки левовете си в евро.

Вижте още:
От БАН биха тревога: В чакалнята на еврозоната може да поискат от нас и 20 лв. за евро!Доцент Григор Сарийски работи към Института за икономически изследвания при БАН. След като депутатит…Feb 10 2020skafeto.com

Хампарцумян: Да не се паникьосваме за ЕврозонатаНС прие решение, с което дава мандат на финансовия министър Владислав Горанов да преговаря влизането…Feb 1 2020skafeto.com

ЕЦБ опитва да предотврати тежка криза в ЕврозонатаПредседателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че ЕЦБ няма да повишава лихве…Mar 11 2019skafeto.com


loading...