имунитета на президента

Няма насрочена дата за заседание, на което да бъде прието очакваното тълкувателно решение на Конституционния съд относно имунитета на президента. От това решение не може да бъде определен „периметърът на личните и конституционални конфликти.

Според мен не става дума за личностни конфликти, а за сблъсък на представи каква трябва и каква не трябва да бъде България… У нас корупцията е клъстерна, но се разпръсва дифузно във всички области на страната и въпреки мерките се разпространява експоненциално с всеки следващ управленски мандат. Затова държавата се разпада. Страшното е, че се научихме с този вирус на корупцията и произвола във властта. Той вече почти не ни прави впечатление. По-тревожното е, че Европа разбра, че сякаш тук е естествено да бъде така. Европа не реагира на нашите абсурди, защото за нея е достатъчно ние да сме под карантина. Европа реагира на много по-малки проблеми в съдебните системи на Полша и на Унгария, но не реагира на нашите проблеми.

Имунитетът на президента не покрива всички негови секретари, съветници и сътрудници, но смисълът на държавността е в това, когато една държавна институция осъществява своите правомощия, тя да знае не само какво не може да прави, но и как не бива да се правят някои неща, които иначе законът позволява да се правят.

Огромната част от разумните хора в България показаха много ясно своето разбиране, че така не се прави“, коментира конституционният съдия прокурорска акция в сградата на Президентството и уточни, че не само Конституцията не позволява това, но и защото смисълът на демократичния процес е да има мяра в представата за редно и нередно.

Президентът в България не е неполитическа фигура. Не знам кой и кога измисли тази пълна глупост, наречена обединител на нацията.

Подобно понятие в Конституцията няма и в практиката на Конституционния съд никога не е говорено и анализирано дали президентът е обединител на нацията. Конституцията казва, че президентът – като институция – олицетворява единството на нацията. Той не е и не може да бъде обединител, извън правомощията, в които заради ролята си на балансьор той може да внася мъдрост и отговорност.

Това, което се случва в последните години в България, е пример за загубената мяра за редно и нередно.

Тук правосъдието се осъществява чрез медийни публикации, интервюта и оценки, има проблем, отиващ отвъд конституционната мяра. Това е проблем на нормалността на представата за държавата като система от правила. Нашата държава е в насипно състояние поради очевидния отказ да се осмисли кое е позволено и кое не е позволено, кое е равна мяра на справедливото и обективното и кое е злоупотреба с власт.

А ЕС се отказа от мониторинговия механизъм, защото той не върши работа, а не защото България вече е постигнала всичко, което европейската представа за нормалност изисква.

Проблемът на България не е в „Росенец“. Проблемът е на „Дондуков“.

Вижте още:
Конституционният съд криел решението си за президента, от него зависи и бъдещето на ГешевКонституционният съд вече е взел решение по искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на …Jul 12 2020skafeto.com

Адвокати настояват за оставката на Иван ГешевАдвокатският съвет в Пловдив, както и колегиите им от Стара Загора, Благоевград, Хасково, Смолян пои…Jul 10 2020skafeto.com

Гешев: Радев е партизанин от прехода (ВИДЕО)„Със слизането си при Корнелия Нинова, Христо Иванов, Татяна Дончева и Йоло Денев президентът Радев …Jul 10 2020skafeto.com

loading...