кантарджиев бтв

Съветвам родителите да ваксинират децата си над 12 г. В България имунизираните юноши обаче са много малко. Повече млади хора и тинейджъри засяга новият вариант „Делта“. Това заяви бившият директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев по БТВ. Аз съм за мярката ваксинация, категоричен бе той. Макар и слаба, има тенденция към увеличаване на желаещите да се ваксинират, отчете професорът.

Ако много тежко си прекарал коронавируса, нямаш голям имунитет, защото си лекуван с кортикостероиди. Заболяването има 3 етапа. В първия вирусът се размножава бързо и той трябва да се удари с антиоксиданти. Във втория етап идва рискът от кръвосъсирване и в третия етап идва парадоксалната реакция на имунната система. Тогава се дават много кортикостереоди и нямаш адекватен имунен отговор, изясни Кантарджиев.

Преболедувалите коронавируса имат протекция, която се предлолага, че ще е с години или дори доживот, поясни още професорът. Тези, които са много притеснени, нека знаят, че могат да се ваксинират 6 месеца след прекарване на заболяването. В САЩ момента обсъждат висшата държавна администрация да се ваксинира с 3-а доза осем месеца след поставянето на предишните. Мога да кажа, че третата доза няма да ти навреди. Нашата лаборатория вече доказа, че след нея имунитетът скача страшно много. Въпросът е има ли нужда да се прави? Според мен няма смисъл, ако имунитетът е доживотен. Но ако си притеснен, ваксинирайте се и с 3-а доза.

Нормално е ваксинирани хора да се разболяват с коронавирус, заяви още Кантарджиев. Дори да си боледувал, 7 на 1000 се разболяват отново, ако си ваксиниран с 2-те игли 2-3 на сто от хората все пак се разболяват. Важно е да знаеш, че ще го прекараш по-леко. Ще шмъркаш 2-3 дни, ще имаш температура 37,5 градуса, може да заразиш някого, но няма да влизаш в болница и няма да си на кислород.
Във фирмите и предприятията, в които всички работещи са ваксинирани, маските не трябва да се задължителни дори и в новия пик за заболяемостта, коментира професорът. Там, където не може да се направи контрол дали всички са ваксинирани, е хубаво да има маски. Важно е да се помни и правилото за вентилация, да се сменя въздухът. Където той се сменя, рискът е малък.

Виж още:Обрат! Ваксинирането успя при неочаквана група – тийнейджъритеНа фона на всеобщото протакане, ваксинирането на деца (за възрастовия диапазон 12 +) срещу COVID-19 …Aug 17 2021skafeto.com

Ето как се отразяват РНК ваксините на бременните жениАмерикански лекари публикуваха проучване, което най-накрая дава отговор на въпроса как се отразяват …Aug 18 2021skafeto.com


loading...