Радев чат вето върху извънредния закон извънредна среща Борисов коронавируса Данчо Дяков Румен Радев балотаж нато кампания промени в конституцията
Румен Радев

Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Лондон дава възможност България да се утвърждава като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и да отстоява своя национален интерес. Това заяви президентът Румен Радев, преди да отпътува за срещата на върха на НАТО в Лондон, пише Нюз.бг. На форума на високо равнище в британската столица ще бъде отбелязана и 70-годишнината от създаването на Алианса.

„България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония“, подчерта държавният глава. По думите му, докато разговорите в тази насока са били отлагани от българска страна за „светлото бъдеще“, когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция е сключила споразумение за тази мисия.

„С днешните ни възможности можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране Граф Игнатиево“, посочи Радев.

Президентът припомня срещите си с премиера Кириакос Мицотакис и Зоран Заев, на които е постигнато съгласие за провеждане на среща между министъра на отбраната и началника на обраната на България с техните колеги от Гърция и Република Северна Македония за включването на България в охраната на въздушното пространство на югозападната ни съседка. „Това е не само в наш национален интерес, но и дълг към братска Република Северна Македония и израз на отговорност“.

Помолен да коментира темите от разговорите на българския премиер в САЩ за по-голямо присъствие на силите на НАТО в Черно море и създаването на военноморски координационен център във Варна, Румен Радев заяви, че когато се обсъждат и обявяват такива теми, е много важно да се използва точната терминология.

„Това не е нито база, нито е логистична. Решенията не се вземат нито във Вашингтон, нито в Лондон, те се вземат в централата на НАТО в Брюксел. България отдавна е заявила своята позиция“, обяснява президентът.

Относно въпрос, дали „НАТО е в мозъчна смърт“, Радев коментира, че ЕС има амбицията да бъде фактор на световната сцена и търси своето място, заедно със САЩ, Русия и Китай.

За да се реализира тази амбиция обаче, ЕС следва да има собствен отбранителен потенциал, бързи механизми за изпълнение на тяхното решение, да подхожда не само от позицията на общ пазар, но и на общ политически блок.

Стево Пендаровски: Борисов извади Северна Македония от изолациятаСериозно признание за страната ни и за премиера Бойко Борисов направи в първото интервю президентът …Dec 1 2019skafeto.com

Изграждането на съвременни отбранителни способности, финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, стратегическите приоритети в областта на кибер отбраната, както и политиката на отворени врати на НАТО, са сред темите, обсъждани на Срещата на върха.

В рамките на посещението в Лондон, Радев и съпругата му ще участват в прием, даван от Нейно Величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, в чест на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги.

В рамките на различни формати българският президент ще разговоря с премиера на Великобритания Борис Джонсън, както и с президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се по време на форума президентът Радев да проведе и двустранни срещи.

В делегацията, водена от българския държавен глава са Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, и Красимир Каракачанов, заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.
САЩ ратифицираха приемането на Северна Македония в НАТОСъединените щати официално ратифицираха приемането на Северна Македония в НАТО, с което балканската …Dec 2 2019skafeto.com

loading...