Румен Спецов нап

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Румен Спецов е новият-стар изпълнителен директор на НАП. Прясно избраният кабинет го върна на поста още на първото си заседание днес. Уволненият от служебния кабинет през 2022-а Спецов бе реабилитиран, след като Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Аргументът е, че е влошена събираемостта на приходите от ДДС.

Спецов е висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в НАП и в данъчната политика и законодателство, както и в защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“.

В периода 2001 – 2015 г. е заемал различни експертни и ръководни длъжности в Националната агенция за приходите. Професионалният му опит е свързан с анализ и разследване на данъчни измами, оценяване на риска на търговските сектори, съвместна работа с ДАНС, прокуратурата и чуждестранни партньорски организации и служби. Бил е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. Спецов бе начело на НАП от май 2021 г. до август 2022 г.

Още сутринта тръгна слухът, че Спецов ще бъде върнат на шефския пост в Агенцията по приходите. Самият той по-късно потвърди, че е получил предложение и заяви, че е готов да се върне на старата си длъжност.