Сандански

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Град Сандански, в непосредствена близост до Серес, е предполагаема централа за издаване на фалшиви сертификати за Covid-19 – информация, която е достигнала до ръководители на следствени служби в Северна Гърция. Последвало е разследване, което до момента не е дало резултат, съобщи „Катимерини“.

Въпросът за фалшивите сертификати е отново на дневен ред след интервю, дадено по гръцката държавна телевизия EРТ от мъж, говорещ с гръб към камерата, относно верига за търговия с фалшиви сертификати срещу 300 евро.

Според телевизията българската мрежа вече е активна в северната част на страната, а човекът, който говори пред ЕРТ, обяснява, че това е мрежа в България и посредничи само при интерес на гръцки гражданин, за да получи ЕС сертификат за ваксинация, без изобщо да е ваксиниран.

„Отиваш в България, дават ти удостоверение, проверяваш името, приготвяш го, проверяваш дали всичко е правилно, плащаш и тръгваш“, обяснява посредникът пред ЕРТ и допълва, че проверката става чрез сканиране на кода, при което се появява точното име на заинтересованото лице и зелен знак, че ваксинацията е завършена.
Цялата процедура по думите му трае 15 минути, нужно е само да отидете лично до София и да платите 300 евро. Той разкрива, че лично знае за най-малко 100 удостоверения, издадени на гърци в северната част на страната през последните три месеца.

Прокуратурата е разпоредила предварителна проверка, която е възложила на Дирекцията за сигурност в Солун, съобщава БГНЕС. Разследването е възложено на отдела за борба с организираната престъпност. Информацията, оповестена пред прокуратурата и органите на обвинението, гласи, че на границата на град Сандански в България е базирана верига, която издава фалшиви европейски сертификати, използвайки пропуски в сигурността на здравната система на България. В същата информация се посочва, че митническите служители участват и от двете страни на границата, като извършват фалшиви прегледи и процедури.

Високопоставен служител на полицията от Северна Гърция заявява пред „Катимерини“, че в рамките на разследването гръцките служби за сигурност са писали писма до България, както и до Северна Македония, без обаче да получат отговор. Компетентни източници съобщават за вестника, че конкретното разследване е било решено да бъде прекратено, тъй като поради преднамерени пречки за гръцката полиция, тя не е била в състояние да разследва дейността на веригата.

Разследване по случая провежда и Службата по вътрешни работи на Гърция, като информацията обаче гласи, че не става въпрос за сертификати от България, а че са открити фалшиви сертификати, притежание на болница „Гениматас“ в Солун и издадени на здравния център „Палама“ в Кардица, Гърция. Това разследване все още продължава.

Полицейски източници от района на Серес, където се намира граничният пункт „Промахон“, потвърдиха, че през летните месеци са открити фалшиви сертификати у туристи от България, които искат да влязат в страната. Те обаче уточниха, че впоследствие службите не са открили фалшиви сертификати за ваксинация.

„Съществува добро сътрудничество с българските власти по въпросите на сигурността“, коментира високопоставен служител на Министерството на гражданската защита, а издаването на фалшиви сертификати се наблюдава от компетентната Дирекция за полицейско сътрудничество (DAS).

Наскоро Интерпол и Европол изпратиха предупреждения за възможността за издаване и разпространение на фалшиви сертификати, без да се споменават конкретно вериги, действащи в България.

Здравните власти отричат от Сандански да тръгва канал за фалшиви сертификати

Към момента няма официално подадена информация от гръцките държавни служби към българските власти за масово издаване на фалшиви сертификати за ваксини на гръцки граждани в Сандански, както твърдят медии в южната ни съседка.

По информация от Регионалната здравна инспекция в Благоевград на граничния пункт „Кулата-Промахон“ здравните експерти, които сканират баркодовете на сертификатите, до този момент не са имали случай на фалшив документ, отхвърлен от системата за проверка, съобщи БНР.

Според тях, ако има злоупотреба срещу пари, тя е пректически недоказуема, тъй като медиците удостоверяват, че е направена ваксина и никой не може да докаже, че всъщност не е поставена.

От пресцентъра на МВР не могат да дадат информация дали Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ работи по подобен сигнал за масово издаване на фалшиви сертификати, съобщи още националното радио.

Още от България