санкции ваксинация

Има опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред bTV.

Той добави, че правителството е поръчало три лекарства за коронавирус, които ще пристигнат у нас в следващите дни. „Надявам се това да не намали ваксинацията. Лекарствата имат около 50% ефективност, а ваксините – 90-95% ефективност“, каза Кацаров.

Здравният министър отрази позитивната тенденция на намаляване на случаите на коронавируса през последните две седмици. Другата добра новина е и високо ниво на ваксинация – средно по 20 хиляди нови дози ваксина на ден.

„В момента около 25% от населението е ваксинирано“, каза Кацаров. Той уточни и трите проблема, които водят до все още високата смъртност у нас – първият е, че смъртните случаи следват новите случаи с около 10-15 закъснение. Отделно – много малка част от населението е ваксинирано, като в болница около 90% от хората не са имунизирани, а при умрелите – 95% не са имунизирани.

„Третият фактор е лошото състояние на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни реформи, но трябва да има Народно събрание и воля“, каза Кацаров.

Виж още:Ново 20: Очакват се ваксини във вид на хапче и спрей„В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. Те са на етап предклинични и клинични проуч…Nov 24 2021skafeto.com

Големият въпрос: Ще трябва ли да се ваксинираме на всеки 6 месеца срещу коронавирусБустерните имунизации са необходими, тъй като с течение на времето броят на антителата в кръвта спад…Nov 21 2021skafeto.com

Проф. Генчо Начев: Задължителна ваксинация и затвор за антиваксъритеМисля, че няма място за оптимизъм, защото сме постигнали едно плато, но в никакъв случай не трябва д…Nov 21 2021skafeto.com


loading...