Сарафово и Елхово

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Започна настаняването на бежанци от Украйна в буферните бази в Сарафово и в Елхово. Всеки бежанец, който иска да бъде настанен в държавна база, ще преминава през един от двата буферни лагера за оценка на потребностите му и преценка към коя държавна база да бъде насочен, пише Дир.бг.

120 бежанци вече са в „Сарафово“

120 бежанци от два хотела в Слънчев бряг пристигнаха малко след 13.00 ч. в базата на Министерството на отбраната в Сарафово. Те бяха настанени в хотелската част, която разполага с 250 места. Всички те ще останат в буферната зона за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

„Директното настаняване в държавни бази на украински граждани приключва. Всеки, който желае да бъде настанен в държавна база, първо трябва да мине през буферен лагер, да се установят реално неговите нужди и след това да бъде насочен към съответната държавна база. Има подслон, има вода, има храна, има тоалетни и специално пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година ходят да почиват, въпреки че на украинските граждани им се вижда, че са неподходящи тези условия“, заяви зам.- областният управител на Бургас Пламен Янев.

Поставят се и палатки в случай, че капацитетът се запълни. Палатките се очаква да бъдат между 700-800.

Повече от три часа бежанците от хотел в Слънчев бряг бяха в очакване да бъдат преместени с автобус. Научили обаче, че няма да бъдат извозени до държавна база, а до буферен център, без никакви подробности.

„Нищо не ни казаха. Вчера вечерта разбрах, че днес ще ни чака автобус и нищо повече. Чухме, че ще ни преместват в някакви бараки, но ние сме с деца, не знам какво ще правим, Няма да останем, ако няма нормални условия за живот. Ще искаме помощ от доброволци“, заяви Марина от Днипро пред БНТ.

„Вчера хората ги преместиха в базата в Китен. Ние сме готови да отидем там. Не ни трябва море, не ни трябва лукс – просто нормални условия за децата“, казва Вика от Днипро.

От предварително заявилите, че ще тръгнат 112-ма украинци от хотела по обяд, в базата в Сарафово пристигнаха едва 45-ма. По-късно от още два хотела бяха извозени бежанци и така общата им бройка стана 120.

Базата в Сарафово е строго охранявана. На място пристигна екип на Върховния комисариат към ООН за бежанците по покана на представители на българското правителство в региона, за да проверят при какви условия ще бъдат настанени хората.
Дали са подходящи условията в буферния център провериха и от ООН.

„Условията тук биха били подходящи за възможно най-кратък престой, докато хората бъдат пренасочени към други места“, каза Борис Чеширков, говорител на Агенцията на ООН за бежанците.

„В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер“, заяви зам.-областният управител.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускаха хотелите в Слънчев бряг. „В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!“, заяви Александър.

А заради обявения край на програмата по разселване, във Варна някои от украинците вече подават заявления, че се отказват от временната закрила и ще напуснат страната.

За последното денонощие 37 автобуса с украински бежанци са напуснали страната през граничния пункт Дуранкулак, процесът е динамичен, съобщи пред БНР председателят на Държавната агенция на бежанците Марияна Тошева. Тя уточни, че много украинци са напуснали хотелите по Черноморието с автобуси и със собствени автомобили.

Украинка за базата в Елхово: Това е затвор

Повече от 300 украински граждани потеглиха днес от Варна с влак към вътрешността на страната. Бежанците пристигнаха на жп гарата с автобуси, като осигурената влакова композиция ще ги отведе до Сливен, а оттам в буферния лагер в Елхово.

Буферният център в Елхово разполага с 221 фургона за настаняване на бежанци. Капацитетът е 1768 легла, съобщи директорът на центъра главен инспектор Димитър Димитров.

Фургоните са с размери около два на три метра. Оборудвани са с гардероб и общо четири легла – две легла на по два етажа. Баните и тоалетните са отделни, разположени в 40 фургона. Фургоните нямат климатици, но в момента тече обществена поръчка за доставката на над 300 броя, уточни Димитров.

По думите му към момента няма информация колко украинци ще бъдат настанени.

До момента в лагера пристигна само едно семейство украинци със собствен транспорт, но се отказаха да бъдат настанени в лагера.

„Това е затвор, не ми дават да отида никъде“, заяви украинката пред БНР.

Кадрите от центъра в Елхово предизвикаха бурни спорове относно нечовешкото отношение на управляващите към бягащите от войната хора. Мястото изглежда по-скоро като затвор.

Изграденият през 2019 г. център е предвиден за настаняване на нелегални мигранти през българо-турската граница и е от затворен тип за временно настаняване.

Според председателя на Сдружението на украинските организации в България Олена Колева, бежанците по-скоро не биха отишли в базите в Елхово и Сарафово. По думите й някои от тях биха предпочели да се върнат в Украйна.

Напрежението с преместването на бежанците от хотели край морето към буферни центрове, а не към държавни бази, отекна и в Брюксел, откъдето дойде коментар на премиера. „Държавата вече не може да подкрепя такова луксозно пребиваване. Сега е време за друго – нормални условия, но не са лоши“, каза Кирил Петков.

Украинци и във военния хотел в Рибарица

Част от украинските бежанци бяха настанени в хотел на военното министерство в Рибарица. Базата вече е пълна. Разселените от Варна бежанци пристигнаха с влак до град Мездра и после с автобус до планинския курорт Рибарица. Условията в Рибарица впечатлиха бежанците.

„Сега дойдохме от Златни пясъци, където бяхме три месеца. Избягахме от бомбардировките в украинския град Николаев“, казва Надежда. „Благодарим на българската държава за вниманието и помощта в това тежко време.

Тази база е великолепна. Обслужват ни с внимание и загриженост. Внимателен персонал и директор. Прекрасна храна. Красиво е. Тук е райска и неземна красота. За всичко сме благодарни“, казват жени, настанени в курорта.

Капацитетът на хотела на военното министерство е 56 стаи, които вече са заети с бежанците от Украйна.

С края на тримесечната програма на правителството на България за подслоняване на украински бежанци в хотелите срещу 40 лева на ден броят на напускащите страната ни украинци все повече се увеличава. Тази тенденция ясно се вижда и от данните на Граничната полиция. За седмицата 16-22 май на българо-румънската граница влезлите в страната ни украински граждани са 9500 души, а излезлите са 13 000. През следващата седмица – 23-29 май, разликата между двете числа рязко се увеличава, като влезлите са едва 8 000, а напусналите са 18 000. Трафикът е най-засилен през Дунав мост при Русе и на Граничния пункт край село Дуранкулак.

Виж още:Шефката на украинските организации в България: Елхово? Мерси, по-добре в УкрайнаОлена Коцева оспори думите на Калина Константинова: „Палатки и лагери няма никъде в Европа. Палатки …May 31 2022skafeto.com