44 тела

До дни се очаква резултатите от ДНК експертизите да са готови, за да може със сигурност да бъдат идентифицирани жертвите при инцидента на магистрала „Струма“. Установено е, че е имало взрив в автобуса, но още не са ясни причините за него. Това стана ясно от брифинг на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески и представители на прокуратурите на двете страни.

Сарафов допълни, че заедно с македонските си колеги са уточнили начина, по който ще се работи за разследването на инцидента, предава Дир.бг.

Към Скопие вече е изпратен и списъкът с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. България очаква Република Северна Македония да изпрати биологичен материал от роднините на загиналите в пожара на магистрала „Струма“, за да завърши работата по ДНК експертизите.

Имаме уверението, че се полагат максимални усилия и необходимото сътрудничество, заяви Сарафов.

По думите му, с всеки изминал час се изяснява картината, вървят и разпити на спасените. Директорът на НСлС допълни, че само двама от настанените в болница са адекватни, останалите са в реанимация. На място вървят разпити на свидетели на инцидента.

Няма данни в автобуса да е имало допълнително превозвано гориво, посочи Борислав Сарафов.

Другите три автобуса са се движили 15-20 минути по-напред от този, който се запали. В катастрофиралия автобус е имало и втори шофьор, но не е ясно дали е сред спасилите се, посочи той.

Собственикът на транспортната фирма е казал, че 20 години има транспортна фирма, до момента не е имало никакъв инцидент. Но ще се изиска цялата документация за всичките автобуси на фирмата, в какво състояние са, кога са минали на технически преглед, обясниха прокурорите от страна на Република Северна Македония.

Според Борислав Сарафов автобусът е било сравнително нов – на около три години.
„Искам да изразя съболезнования на близките на загиналите и искам да благодаря на колегите от българската прокуратура за съвместната работа“, каза главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески.

Към момента в Република Северна Македония няма да се провежда допълнително досъдебно производство, засега то ще е само на територията на България, заявиха прокурорите.

Виж още:Потресаваш свидетелски разказ: Автобусът е спукал гума, резервоарът е протекъл и избухнал в пламъциСтрашен свидетелски разказ за най-жестоката катастрофа, ставала някога у нас. Потресаващи подробност…Nov 23 2021skafeto.com

Адът на „Струма“: Фирмата-собственик на автобуса-ковчег е регистрирана в КюстендилТуристическата агенция е от Скопие, затова мисля, че повечето пътници в автобуса са от столицата. Тъ…Nov 23 2021skafeto.com

Три версии за ада на „Струма“! Първи кадри от горящия автобус-ковчег (ВИДЕО)Три може да са причините за инцидента с автобуса на магистрала „Струма”. Такова мнение изрази по Нов…Nov 23 2021skafeto.com


loading...