САЧЕВА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Социалният министър Деница Сачева беше обвинена в лъжи по време на свое интервю пред германската медия Дойче веле, предава actualno.com.

Журналистът от медията Тим Себастиан й зададе доста неудобни въпроси относно българската действителност по време на интервюто, публикувано вчера на страницата на предаването „Конфликтна зона“.

По време на разговора тя изрече твърдения, че заради протестите у нас имало цели 80 полицаи в болница с тежки наранявания и че БВП на страната бил скочил с над 2 пъти за последния мандат на кабинета. Те обаче очевидно не отговарят на истината.

„Получаваме съобщения и от протеста, и отвън. Протестът обедини няколко различни съобщения, които са за повече справедливост и по-засилена борба с корупцията. Тях чуваме, но другите не са уместни“, казва Сачева, с което предизвиква прекъсване от страна на водещия с думите: „70% не одобряват действията на правителството, хората ви казват, че не ви искат, а настоява за незабавни избори“.

На въпроса как коментира полицейското насилие, Сачева отговаря, че над 80 полицаи в момента са в болница. „Има много насилие спрямо тях“. Няма информация обаче за толкова служители на реда, които се намират в лечебни заведения. За 2 септември, когато имаше най-големи сблъсъци с полицията, съобщението е за 55 пострадали, но в това число влизат всички пострадали, не само полицаи!

Тя изказа и още едно повече от съмнително твърдение, което касае числеността на антиправителствените протести.

„Няма повече от 6 хиляди души на улицата, а 1 милион гласуваха за нас. В крайна сметка и редовните избори са след 6 месеца“, посочи Сачева.

Ролята на президента пък според нея била да подклажда напрежение, вместо да изпълнява длъжността си на обединител, продължава тя. „Това е много сериозно обвинение“, посочи от своя страна журналистът.

Той напомни, че по време на протестите е имало напрежение и спрямо журналистите у нас. „Това е доста тъжно, че трябва да ви го напомням“, заяви той. А Сачева твърди, че това не било вярно. Припомняме, че журналистът Димитър Кенаров стана обект на полицейско насилие, което предизвика гневна реакция от АЕЖ.

След въпрос дали правителството е в задънена улица, социалната министърка категорично защитава премиера Бойко Борисов, въпреки обвинението на журналиста, с думите: Що за власт е това, в която премиерът ви е сниман гол в спалнята, а до него се показват чекмеджета с пачки пари“:

„Какви са ви доказателствата, че тези фотографии са истински? Това ли е защита на закона? Показване на премиера в спалнята му. Когато говорим за демокрация, не можем да обсъждаме тези снимки“, настоява Сачева.

Тя обяснява още, че БВП се е вдигнал двойно за последните 5 години. „Това не е възможно, ако беше вярно твърдението ви, че това е корумпирано правителство“, категорична е Сачева.

Справка по данни на НСИ и Световната банка показа, че това твърдение не е вярно. През 2015 година БВП на България е възлизал на 56,81 милиарда долара, докато данните за 2019 е достигнал до ниво 66 милиарда долара.

Себастиан веднага пък направи сравнение, че Румъния е вдигнала бюджета си драстично, както и че България продължава да е с най-ниските заплати в ЕС. „Това не е вярно. Минималната заплата беше 250 лева, когато ние започнахме да управляваме, а сега е 610 лева. А безработицата е изключително ниска“, посочи социалният министър. Тук в общи линия данните на министърката са точни, ако тя визира още първото правителство на Бойко Борисов от 2009 година. Тя обаче пропуска да отчете колко е регистрираната инфлация за същия период от време.

По темата отношение взе и приближеният до Христо Иванов Ивайло Мирчев.

Ето какво пише той:

„Шокиращо е, че български министър може бъде толкова арогантен и да лъже за толкова лесно проверими факти. Няма 80 полицаи пострадали от протестиращи в болница. БВП не е удвоен за 5 г. (абсурдно твърдение).

А минималната работна заплата наистина е скочила от 250 на 610 лв., но за 11 г., като това е индикатор за едно голямо НИЩО.

Утре ГЕРБ може да реши минималната работна заплата да е 1000 лв. Това по никакъв начин не означава, че българите живеят по-добре или получават по-високо възнаграждение.

На финала на това управление тези хора вече излагат не само себе си… Ставаме смешни всички, „излагаме се пред чужденците“.

Основателен въпрос тук е докога ЕК и Германия в лицето на Ангела Меркел ще търпят чучелото Бойко Борисов да се крепи на поста, пишат гневни българи под поста на Мирчев.

Припомняме, че преди време излезе запис на Деница Сачева, в който тя обвинява ГЕРБ в рекет, но преди да стане част от партията.

Виж още:Сачева се наежи срещу БТВ: Ама те са продуценти на фалшиви новини„Тази сутрин в БТВ заявих много ясно какви са били и остават политическите ми разбирания, но въпреки…Sep 17 2020skafeto.com

loading...