Сашо Дончев газ

„Един министър на енергетиката не може да намери газ. Но 20 фирми от региона, работейки в конкуренция, могат“, коментира изпълнителният директор на „Овергаз“ Сашо Дончев, който е издател и на „Сега“, в интервю предаването „Въпросите“ в ТВ1. Той поясни, че работата на политиците е да освободят пазара, а не да договарят доставки. „Управляващите искат да решат проблема, но не могат, защото никога не са решавали такъв проблем, смята предприемачът.

Дончев е убеден, че България може да се подготви за зимата – просто „Булгаргаз“ трябва да обяви конкурс за доставка на нужното количество газ, като го раздели примерно на 12 слота по 300 млн. куб. метра, да събере оферти и да ги класира според цената. „Не знам защо не го правят. Толкова е просто, нужното количество ще се намери. За 18 месеца може да се превърнем в нормален газов пазар“, коментира той. И отбеляза, че вместо да премахнат монопола на „Булгаргаз“, предишните управляващи дадоха на държавното предприятие нова монополна роля – на „обществен доставчик“.

Според Дончев ролята на газопровода IСGB – газовата връзка с Гърция, която скоро ще влезе в експлоатация, се преувеличава. „Важно е да има газ, в момента например в Турция има големи излишъци, има и капацитет, има я и необходимата инфраструктура и България би могла да се възползва“, посочи Дончев. Той определи интерконектора с Гърция „тръба от никъде за никъде“, като припомни, че идеята за IСGB е да взима газ от терминала за втечнен газ край Александруполис, който все още е само проект и не е ясно кога ще се осъществи.

Сашо Дончев за пореден път разкритикува култа към държавната намеса, от който още не можем да се отървем, а управлението на Борисов дори влоши нещата. „33 години след промените държавата все още се разглежда като производител на зърно, хляб, услуги, образование и всичко останало. Крайно е време да се разбере, че за всички стоки и услуги отговорността е на отделни компании, не на държавата“, подчерта предприемачът.


loading...