България и Северна Македония

Властите в България „предприеха стъпки за преследване и наказване на длъжностни лица, извършили посегателства срещу правата на човека, но правителствените действия са недостатъчни и безнаказаността е проблем“. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света, съобщава Дир.бг.

В частта за България от доклада външнополитическото ведомство на САЩ отчита като сериозни проблеми случаите на „полицейско насилие, произволни арести, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения върху свободното изразяване, в това число медийна цензура, насилие и заплахи с насилие срещу журналисти, корпоративен и политически натиск върху медии“ и други.

Отчита се, че правителството като цяло спазва свободата на словото, в това число на печата.

„Остават обаче притеснения, че корпоративният и политически натиск, в комбинация с нарастващата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и мрежи за разпространение. . . значително са навредили на медийния плурализъм“, се казва в доклада.

„Съществените проблеми, свързани с правата на човека, обхванаха: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите; връщане на бежанци или търсещи убежище лица; тежки корупционни деяния; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми; насилие срещу деца; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ)“, пише още в частта за България.

Държавният департамент на САЩ говори в своя доклад и за безнаказано участие на длъжностни лица в корупционни практики, в това число подкупи, конфликт на интереси, присвояване и нарушения на правилата за обществени поръчки.

Какво положително вижда Държавният департамент

Американската дипломация отбелязва още, че в България няма отвлечени или убити от властите хора, няма политически затворници и като цяло съдебната система прилага правото на справедлив и публичен процес срещу обвиняеми.

Правителството не е ограничавало достъпа до интернет или цензурирало онлайн съдържание. Не се наблюдават ограничения върху академичните свободи или културни прояви. Конституцията и законът гарантират свобода на мирно събиране и сдружение и правителството в повечето случаи спазва тези права, се казва още в публикувания доклад на Държавния департамент на САЩ.

Блинкън: Ще браним правата на хората и ще търсим отговорност

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази съжаление във връзка със ситуацията с правата на човека, която „продължава да се развива в неблагоприятна посока“, но обеща да ги защитава тези права „навсякъде“ по света, включително в страните партньори на САЩ, предаде Франс прес.

„Ще използваме всички средства на нашата дипломация, за да защитаваме правата на човека и да търсим отговорност от тези, които ги нарушават“, заяви Блинкън при представянето на годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на правата на човека по света.

Той увери, че правителството на Джо Байдън ще се противопостави на „нарушенията на човешките права навсякъде, където това се случва, независимо дали отговорните за тях са противници или партньори“.

Блинкън изтъкна в частност „геноцида, извършен срещу преобладаващо мюсюлманското малцинство уйгури“ в китайския Синцзян-Уйгурски автономен район и репресиите на армията на Мианма срещу демонстранти, протестиращи срещу военния преврат на 1 февруари.

Държавният секретар заклейми още „арестуването на опозиционери“ в Русия, „насилието срещу демонстрантите в Беларус, „издевателствата срещу жителите на Йемен“, „зверствата“ в етиопския щат Тигре и „екзекуциите, отвличанията и изтезанията, извършвани от сирийския режим“.

Блинкън разкритикува бившото правителство на Доналд Тръмп, което беше наблегнало на определени „неотменими“ права, като религиозната свобода, понякога в ущърб на правата на сексуалните малцинства и правото на аборт.

„Няма йерархия, която да прави определени права по-важни от други“, заяви Блинкън.

Виж още:Ходила ли е тайно Херо Мустафа в АЕЦ „Козлодуй“?„Ще бъде много тежко престъпление спрямо националната ни сигурност, ако АЕЦ „Козлодуй“ не бъде задъл…Mar 10 2021skafeto.com

Лош сарай, хубави F-16 или защо Христо Иванов не върти акции и на Херо Мустафа„Лош сарай, хубави F-16 или защо Христо Иванов не атакува US посолството“ е коментар на Искрен Вълче…Oct 8 2020skafeto.com


loading...