Общо четири златни медала спечелиха българските национални отбори за жени и за девойки от Световния шампионат и Световната купа по естетическа групова гимнастика, които се проведоха успоредно в „Арена Армеец“ в София.

Женският тим в състав Христиана Ковачева, Карина Нейкова, Сияна Табакова, Виктория Берова, Сибила Кърпачева, Миряна Чолакова, Михаела Лилкина, Добромира Ставрева взеха златото и на световния шампионат, и на Световната купа с обща оценка от 37.750 точки.

Сребърните отличия станаха притежание на Ovo Team (Финландия) с 37.500 точки, а на трето място е Глория (Финландия) с 36.750 точки. Тимът на Етър Елит (Велико Търново) завърши на шесто място с 31.050 точки.

Медалистките бяха наградени от министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов.

Никога досега в историята на този спорт български отбори не бяха достигали до златото на голям световен или европейски форум, във витрината ни имаше сребърни и бронзови медали, но не и титли.

Националният отбор за девойки също завоюва златните отличия в двете състезания. Тимът в състав Яна Стайкова, Дария Капсъзова, Дария Войнова, Симона Берова, Катрин Тасева, Мишел Иванова, Мария Мехлемова и Рада Куатли спечели първото място с 37.250 точки. Сребърните отличия завоюваха гимнастичките на Сидисабад (Естония) с 36.850 точки, а трети е Гранд Виктори (Украйна) с 32.900 точки. Етър Елит е на пета позиция с 31.050 точки.

И двата български национални отбора са водени от младия треньор Кристина Ташева.


loading...