Северна Македония НАТО свобода на медиите Борисов извънредно изявление

От днес Република Северна Македония е тридесетата страна-член на НАТО. Поздравявам нашите съседи с присъединяването към Северноатлантическия договор и очаквам вътрешните реформи в страната да продължат. Това написа премиерът Бойко Борисов на профила си във фейсбук по повод присъединяването на югозападната ни съседка към Алианса.

„Необходими са още резултати в укрепването на върховенството на закона, свободата на медиите, реформата на сектора за сигурност, както и привеждането на въоръжените сили към стандартите на НАТО“, пише министър-председателят.

„Надяваме се, че съвместните дейности между нашите въоръжени сили в рамките на НАТО ще допринесат както за развитието на отбранителните способности и оперативната съвместимост, така и да помогнат за развитие на братските отношения между нашите две страни“, отбеляза Борисов.

Северна Македония официално се присъедини към НАТО в петък, след като представи своя „инструмент за присъединяване“ пред Държавния департамент на САЩ, потвърдиха от централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел.

„Добре дошли в НАТО, Северна Македония! Това беше дълъг път, но всичките ви усилия се отплатиха. Процесът по формалното присъединяване приключи и ние сме доволни да приемем 30-ата членка на Алианса“, написа в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също приветства югозападната ни съседка, потвърждавайки ангажимента на Вашингтон за „колективна отбрана съгласно Член 5 – крайъгълният камък на Трансатлантическия алианс“.

Македонският президент Стево Пендаровски подписа окончателния документ за присъединяването на страната в НАТО на 20 март, след като три дни по-рано испанският парламент ратифицира членството на бившата югославска република. Така отпадна и последната пречка пред влизането на Северна Македония в Алианса.

Протоколът за присъединяване на Северна Македония към НАТО беше подписан от постоянните представители на 29-те страни членки на 6 февруари 2019 г. След това документът премина през процедура по ратификация във всяка страна.

Гърция първа ратифицира протокола и така в сила влезе договорът от Преспа, с който се промени името на югозападната ни съседка на Република Северна Македония. Именно това беше условието на Атина, за да подкрепи евроатлантическата интеграция на Скопие.
Северна Македония със служебно правителствоСеверна Македония вече има служебно правителство с премиер Оливер Спасовски, което ще управлява стра…Jan 4 2020skafeto.com

loading...