Северният централен район

Северният централен район е на прага на локдаун, тъй като 72,5 процента от болничните легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция са заети. Това показва актуализираната към 17 януари карта за Covid обстановката в страната, публикувана на сайта на Министерски съвет, пише Дир.бг.

Според Националния оперативен план за справяне с COVID-19, България е разделена на 6 клъстера от области. В Северния централен район влизат пет от тях – Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.

Когато даден район навлезе в Етап 4 или 80 процента заети интензивни легла, планът предвижда преустановяване на работата на всички обекти и дейности, със заповед на министъра на здравеопазването, с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, доставчици на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, доставчици на платежни услуги и офиси на телекомуникационни оператори.

Северният централен район - на прага на локдаун

По отношение на учениците, присъствен учебен процес може да се осъществява само за децата от първи до четвърти клас, но след изследване. Ако и те бъдат изпратени вкъщи, то това ще е за не повече от една седмица.

Covid картата на Министерски съвет показва още, че два района – Южният централен и Североизточният – се намират в Етап 1 със заети съответно 54,2 и 52,1 интензивни легла. Прогнозата е, че Южният централен район, в който влизат областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково, до пет дни ще влезе в Етап 2.
Северозападният и Югоизточният райони са на прага на Етап 1. И в двата към днешна дата са заети 45,7 процента от леглата за интензивно лечение на пациенти с коронавирус.

Най-нисък е процентът на заетите легла в Югозападния район, в който влизат областите София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград – само 37,4 на сто.

Още от България


loading...