Северното Черноморие

Масово анулиране на резервации на румънски туристи по Северното Черноморие. В курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“ хотелите са отворени, но празни, съобщава bgonair.bg.

Хетелиерът Атанас Карагеоргиев казва, че и тази пролет е очаквал първите румънски туристи, но за втора поредна година те липсват. Няма и ясни правила за влизане на чуждестранните гости у нас, казва още той.

„Имаше много резервации, но тази сутрин управителката ми каза, че абсолютно всичко е отменено“, смята Карагеоргиев.

От бранша искат спешни мерки за спасяване на туристическия сезон, една от които е отпадане на PCR-теста за чужденците или замяната му с антигенен.

От туристическия бранш съобщават за масови откази на резервациите от румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полетите. Причината са точно неясните правила. Друг фактор е оскъдната маркетингова кампания на ключови за България пазари.

„За да се случи това, министърът да отиде до Румъния да подаде сигнал, гръмко и ясно да каже: Ние сме готови да посрещнем гостите, ето какво предлагаме“, заяви председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров.

От бранша настояват и за масова ваксинация в сферата на туризма. Това лято заетите ще са не повече от 130 хиляди. Традиционно пазарите, с които България работи, са Румъния, Германия, Великобритания и Израел.

Ако се договорят зелени коридори, надежда за спасяването на летния туристически сезон има. Иначе липсата на перспектива ще повлече вълна от фалити до края на годината.

Хотелиери и ресторантьори: България трябва спешно да издава визи на руски туристи

България трябва незабавно и спешно да започне да издава визи на руски туристи, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Само преди часове от Руската федерация обявиха, че спират за неопределено време полетите до Турция заради увеличените се случаи на COVID-19 в страната, информират от БХРА.

Според организацията именно към морски почивки в южната ни съседка са се били насочили основната част от руските туристи. След като тази дестинация става поне временно недостъпна за тях, логично е веднага да потърсят алтернатива за вече планираните си ваканции, посочва председателят на БХРА Георги Щерев.

Не започнат ли спешно и веднага да се издават входящи визи на руските туристи в България, отново няма да успеем да се възползва от ситуацията. Защото конкурентите ни като Кипър и Египет не спят и вече издават визи на руските туристи, обясняват от БХРА.

От организацията подчертават и че икономически не е сега моментът външно министерство да прави политика и „да се опитва да показва мускули чрез остри изказвания срещу Руската федерация“, защото това е пагубно за икономиката ни.
Според БХРА е нужно още да се направят постъпи за възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск, тъй като в момента на територията на Русия действат едва 3 консулски служби, които обработват визите за България, което е крайно недостатъчно и затруднява работата. Важно е и да се изпрати още един туристически представител в Русия. Както и да се активира работата във всички руски градове и региони, които са побратимени с български такива, подчертават от БХРА.

А около 30 хиляди руски туристи в момента се намират в Турция, съобщи днес на онлайн конференция председателят на Руския съвет за туристическата индустрия Андрей Игнатиев, цитиран от ТАСС и БТА.

Съобщено бе също, че наличието на британския щам на коронавируса е установенo във всички 81 турски окръга, както и че 80 процента от пътниците, завръщащи се в Русия с COVID-19, са пристигнали от Турция.

Междувременно днес Генадий Огнищенко, първи зам.-председател на Комисията за образование и наука в Думата, заяви, че ограничаването на самолетните връзки на Русия с Турция трябва да бъде удължено до края на лятото. Огнищенко изтъкна, че ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19 в Турция, е изключително тежка.

Хайде да убеждаваме хората да не пътуват натам, каза Огнищенко, който е и лекар.

По думите му трябва да се извършват само полети за Турция с цел бизнес.

Още от България

loading...