МВнР отговор на руската страна консули в Турция сезонни работници Свилен Илиев руски дипломати

Българските сезонни работници са предпочитани в чужбина, но МВнР им препоръчва да не пътуват заради рисковете от пандемията, съобщи БНР.

След като Европейската комисия призова за свободно движение на работници от критично значение, много българи са готови да заминат в чужбина като сезонни работници в селското стопанство. Очаква се те участват отново в прибирането на реколтата в редица европейски страни като Германия, Великобритания, Испания, Гърция и Италия.

Председателят на федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева каза, че българските работници са предпочитани заради тяхната надеждност. „Затова, защото са изключително отговорни. Съвестно си изпълняват трудовите задължения.“ – поясни тя.

Василева подчерта, че заминаването на всеки е въпрос на личния му избор.

„Нашите сезонни работници очакват и искат да излязат, за да могат да получат по-висок доход, естествено. Това всеки сам определя. Това е лична отговорност.“ – добави тя.

Иван Димов – съветник на министъра на външните работи Екатерина Захариева, коментира, че в последните дни на телефоните в министерството се забелязва, че се обаждат доста български граждани, които питат именно как могат да заминат на работа в друга европейска държава.

„Сега започва точно сезонът на селскостопанските работници. Този интерес ние го отчитаме, че е продиктуван от това, че хората искат да си осигурят някакви доходи. Не можем от друга страна да спрем никого да пътува. Но нашите граждани трябва да знаят, че когато предприемат такива пътувания в чужбина, първо подлагат на риск както себе си, така и близките си и околните.“ – предупреди той.

Димов акцентира, че няма забрана за пътуване, но е в техен интерес да останат в България.

„Във всичките ни публични изяви и също така в разговорите с българските граждани, които ни търсят по телефона, ние им препоръчваме да не предприемат никакви пътувания.“ – каза още Димов.

Вижте още:
24 са новоустановените случаи на коронавирус у нас24 са новоустановените случаи на коронавирус за последните 24 часа. Така общо случаите у нас са 648.…Apr 11 2020skafeto.com

МВнР: Пътуването от и към България става невъзможноСитуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, коет…Mar 15 2020skafeto.com

BG дипломация: Консулът ни в Хага Свилен Илиев събирал по €5 такса „коронавирус“По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева незабавно беше пре…Apr 7 2020skafeto.com


loading...