Сейв Хър БГ

Сдружение за подкрепа на жени, пострадали от насилие, „Сейв Хър БГ“ (Save Her BG) сигнализира Съвета по електронни медии, омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация заради скеч в Шоуто на Николаос Цитиридис, излъчен на 25 юни по БТВ.

Отворено писмо на сдружението стана повод от екипа на шоуто да изразят съжаление за това, че са засегнали жени, пострадали от домашно насилие, съобщава Дневник.

Става дума за кратко видео, в което водещият е разпънал импровизиран щанд до Пролетния базар на книгата и продава книги, които по думите му „тестваха нервите на софийския либерал и читател“. Цитиридис спира минувачи и им предлага заглавия на несъществуващи книги като „Защо жените заслужават по-ниско заплащане“ и „Как да бием жена си, без да засягаме важни органи“.

„Не можем да си представим, че през 2020 г., когато бележим отрицателни рекорди в броя на жените, пребити и убити в дома си, когато се борим със зъби и нокти да заклеймяваме насилието над жени въпреки липсата на политика или помощ от държавата, се явява един млад, образован мъж в национален ефир да превърне тази болезнена за всички нас тема в една дебелашка шега“, се казва в отворено писмо на „Сейв Хър БГ“. Сдружението определя краткото видео като срам и пита медията на това ли ще научи младите момчета, които гледат, и така ли вижда ролята на майките, сестрите, дъщерите в българското общество.

„В нашата група има повече от 450 души, много жени, които са оживели като по чудо след побой, много близки на жени, които не са оживели. Всички те са омерзени и погнусени“, заявяват от сдружението. Настояват за извинение от екипа и водещия на предаването за дискриминация към жените и призовават отговорните институции да предприемат мерки.

Екипът на шоуто изрази съжаление

От Би Ти Ви изразиха съжаление, че са допуснали с видеото да бъдат засегнати жертви на насилие.

„Екипът на „Шоуто на Николаос Цитиридис“ вярва, че хуморът, освен да забавлява, може ефективно да насочва общественото внимание към важни теми и проблеми. И най-чувствителните теми често са обект на съдържанието на късните вечерни токшоу програми по света с най-добри намерения. Искрено съжаляваме, че неволно сме допуснали наш видеоматериал да засегне жени, пострадали от домашно насилие“, се казва в позиция на медията.

От „Шоуто на Николаос Цитиридис“ добавят, че за тях ще е удоволствие екипът на „Сейв Хър БГ“ да гостува в предаването.

Виж още:Колеги на Цитиридис: Гърка ще ни открадне всичките скечове!Интелектуална паника тресе доскорошните колеги на новата звезда на БТВ Николаос Цитиридис от самодей…Jan 28 2020skafeto.com

Цитиридис: Разгеле, няма го вече! Готов съм за целия хейт на света (СНИМКА)Знам, че близо 20 години в този час бяхте свикнали да гледате едно друго шоу с друг водещ. И знам ка…Jan 28 2020skafeto.com

loading...