Медицинска сестра

Влизането със зелен сертификат в Министерски съвет е заявка за национален план, за да имат българските граждани администрация, в която всеки е спокоен, че са предприети всички мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това каза новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова пред БНТ. Тя напомни, че зеленият сертификат се дава при три възможности: ваксинация, тестове и сертификат от прекарано заболяване.

„Ако някой има съмнения относно ваксините, остават другите две възможности“, поясни проф. Сербезова и напомни, че няма по-голяма ценност от живота. Според министъра изискването за зелен сертификат не е дискриминация и затова тя не смята да отменя заповедта на бившия служебен министър Стойчо Кацаров за въвеждането му.

„В условията на пандемия ние трябва да осъзнаем перспективата на общественото здравеопазване. Решението е индивидуално, но последствията са за всички. Ние сме с най-ниското ваксинационно ниво в Европейския съюз“, напомни проф. Сербезова. Тя даде за пример Португалия, където нивото на ваксинация е 90%. „В тяхната стратегия ясно е разписано, че за ваксини се говори от специалисти основано на факти, а не от политици“, допълни министър Сербезова, но не пропусна да отбележи, че у нас дори лекари са говорили против мерките и ваксините. Здравният министър увери, че ще запази доброволната ваксинация дотогава, докогато е възможно.

„По отношение на разбирането на пандемията и успешното справяне с нея, ние все едно сме във втори-трети клас, докато другите пишат дисертация“, заяви още проф. Сербезова. „В другите държави се въвеждат още мерки срещу Омикрон, защото този вирус има 40 мутации“, добави тя, но подчерта, че в момента България е в условия на намаляване на заболеваемостта и не е логично мерките да се затягат. „Но в момента, в който видим повишаване на заболеваемостта и смъртността, ние сме длъжни да запазим живота“, увери проф. Сербезова.

Тя съобщи, че се обмисля формирането на съвет на науката, съвет за съхранение на живота. „Ще използваме науката, за да убедим хората. Ще бъде преформулирана комуникационната кампания. Ваксините не са експериментални продукти и имат разрешение за употреба“, заяви здравният министър.

Още от България


loading...