сертификат провал

Налагането на зеления сертификат за COVID-19 у нас върви към пълен провал. Хората тотално нехаят за наличието му, заради двойния аршин в прилагането му. След първоначалната истерия около въвеждането на документа от 21 октомври, която доведе до опашки за тестове и ваксини, два месеца по-късно местата, където не можеш да влезеш без документ за ваксинация, тест или преболедуване, се броят на пръсти. Затова пък кръчми, кафенета, хотели, барове и молове се пръскат по шевовете, алармира Труд. Освободени от сертификат ходят и депутатите в Народното събрание, а чиновниците в Министерски съвет получиха отсрочка от поне 40 дни, за да ходят на работа с документа.

Събота вечер в София ресторанти и барове работят при пълен капацитет, както е според правилата, ако имат 100% ваксиниран персонал и допускат клиенти само със сертификати. Истината е, че на много места дори вече не си правят труда за проформа проверката на вратата, за да искат сертификат от хората.

Според информацията на Труд входът е абсолютно свободен в няколко квартални заведения, които обаче се пръскаха по шевовете. Няма и помен от пандемия, няма дистанция, няма мерки, единствено клетите сервитьори ходят с маски под носа измежду хората. Персоналът се води със сертификати, къде фалшиви, къде истински, за да могат да идват на работа.

На този фон от РЗИ отчитат, че през първата седмица на декември са проверели стотици обекти за спазването на мерките в страната. И ако в Пловдив са първенци по този показател с проверени 528 заведения за обществено хранене, 647 търговски обекта, 71 нощни заведения, то в София за това време са направили 60 проверки, в Русе – 90, Бургас – 89, Пазарджик – 82, Добрич – 81, Ямбол – 68, Кърджали – 66, София – 60, Смолян – 58, Кюстендил – 55, Плевен – 35, в Стара Загора – 77, Перник – 43, Сливен – 16, Ловеч – 5 и Видин – 1, сочат данните за периода до 7 декември.

Тук-таме на места все пак трябва документ срещу COVID-19. На вратата ти искат сертификат, но дори не го поглеждат, а клиенти се шегуват, че мога да минат и с касова бележка от последния си пазар в магазина.

Служители пък споделят, че нямат право да сравняват данните с личната карта на човека, пък вече били крайно демотивирани от тези мерки само на хартия. А сега по празниците, народът е полудял и е тръгнал не само по кръчми, но и по молове. Там движението е на талази, които преминават през входовете и никакъв брой служители не е в състояние да направи проверката за спазването на мерките.

В по-изпълнителните обекти все пак сканират кода на сертификатите, за да се види дали поне става дума за валиден документ. Но филтърът е рехав, защото всеки вече се е сдобил с някакъв зелен сертификат и го използва без свян, нищо че не е негов личен.

Мнението на хората и на служителите, които трябва да се правят на пъдари, е, че откакто за депутатите не важи зеленият сертификат, мотивацията за спазването на мерки е тотално под нулата.

А коледните купони вече са в разгара си. Седмица преди празниците топ заведенията в градове са резервирани за почти всички дни. Специално за Новогодишната нощ се разкриват и нови зали, ангажирани за купона са най-актуалните изпълнители.

В Благоевград и региона кръчмите се пукат по шевовете, масово се правят коледни и Новогодишни банкети и никакъв зелен сертификат не е в сила да ги спре. „Нямам намерение да търся сертификат на хората, това не е наша работа и е обидно, ако има проверяващи да им търсят”, това заявява собственичка на заведение в Благоевград. В момента в града всяка вечер има банкети на учителски, лекарски, чиновнически колективи. Между хората на дансинга няма дистанция, както и на масите.

Хората си искат живота и веселбата, ние пък искаме да работим и да плащаме заплати, иначе персоналът ни бяга, се оправдават ресторантьорите. И са доволни, че заведенията им са пълни до Нова година. Кувертите вървят от 100 до 150 лева на човек. А банкетните куверти струват около 30 до 40 лева.

В пернишки заведения – бармани с мексиканска вълна срещу инспекциите

Пернишките кафенета и ресторанти са направили система за заобикаляне на изискванията за зелен сертификат към посетителите, сочат източници на Труд. Бармани и сервитьори държат постоянна връзка по между си, като си сигнализират взаимно при проверка от РЗИ. Така първото заведение, в което се направи изненадваща инспекция за спазването противоепидемичните мерки, прави обаждане до служителите на друго заведение, което от своя страна се обажда на трето и така веригата от предупреждения продължава. По този начин не само се нарушават изискванията на здравното министерство, но резултатите от проверките дават фалшива информация.

Хитрините за купона – входът с чужд QR код е гарантиран, пенсионер е спипан с документ на внука си, мобилна лаборатория работи до 2 сутринта

Входът в молове, големи магазини, ресторанти и барове в България е гарантиран, ако покажете на телефона си QR код със зелен сертификат. От търговските центрове и заведенията нямат право да ви искат документ за самоличност за персонална идентификация на документа. В повечето случаи не се чете и датата на отрицателните тестове, а доста клиенти се хвалят, че минават успешно със стари. Вече е практика да се подправя датата на теста като се преснима формуляра, признаха проверяващи от РЗИ от Пловдив, Благоевград и Ловеч. Снимката на чужд сертификат пък почти няма разтълкуване от охраната.

Някакъв проблем би имало само ако в екипите има представители на органите на реда, но от РПУ-та по места признават, че трудно могат да покриват всички заведения заедно със служители на РЗИ.

„Ние сме най-изрядни, защото винаги от нас започват проверките”, обясняват ресторантьори от Варна. На едно от най-оборотните места в града – Морска гара, те поставиха мобилна лаборатория. В делниците тя работи от 10 ч до полунощ, а в почивните дни – чак до 2 ч сутринта. На входа на заведенията дежурни внимателно оглеждат клиентите и сертификатите им. Служителите нямат право да искат лични карти за сверка, но опитват да отсеят хитруващите, за да не се наложи и те да плащат глоби. Разказват, че така хващат най-непохватните лъжци. Сред тях имало младежи, опитали се да ползват сертификатите на бабите си. Пенсионер пък дошъл да пие кафе с панорамна морска гледка и показал документ за завършена ваксинация на името на 20-годишно момче. После си признал, че е на внука му, а той рядко излизал и не виждал смисъл да си слага ваксина. Повечето хванати да шмекеруват си плащат 10 лв. за бърз антигенен тест и се връщат, казват сервитьори.

Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев отбеляза, че предлаганите куверти за празниците са от 90 до 190 лв. за новогодишна вечеря с диджей, а офертите на нощните клубове са от 45 до 80 лв. Места все още има, но не са много.

Кръчмите в Бургас се пукат по шевовете още от Никулден. В повечето ресторанти искат сертификат, но никой не проверява какво точно показваш, признаха клиенти.

Още от България


loading...