сеч Градина

В нарушение на Закона за биологичното разнообразие е извършена сеч на територията на къмпинг „Градина“, общ. Созопол. Това установи проверка на РИОСВ – Бургас, извършена след публикации в медиите, снимки и клипове в социалните мрежи, в които местни хора изразяват възмущението си от унищожени дървета на метри от началото на плажната ивица в къмпинг „Кайт-Градина“, предава Дир.бг.

Отсечените и повалени дървета от вида черен бор са в имоти, които са частна собственост на юридическо лице. Те не попадат в границите на защитена територия, но са в територия на две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 – защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, показва проверката на РИОСВ.

Точно преди година, дружеството е заявило намерението си за извършване на сеч, като е внесло горско-стопанска програма. Тази процедура обаче е била отменена поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Решението не е обжалвано, влязло е в сила и става задължително за спазване от собственика и всички контролни органи.

Скандална сеч в къмпинг "Градина", повалени са десетки борове (СНИМКИ)

Скандална сеч в къмпинг "Градина", повалени са десетки борове (СНИМКИ)

За извършената сеч на извършителя ще бъде наложена административно-наказателна мярка. От РИОСВ Бургас уточняват, че към момента е известен собственика на имотите, но не е известен извършителя на нарушението. Затова и ще се обърнат за съдействие към полицията и Изпълнителната агенция по горите. На собственика на имотите ще бъде дадено предписание за преустановяване на дейността.

За отсичане на дървета без редовен документ, виновникът се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева, припомнят от РИОСВ.

Проверката на РИОСВ бе разпоредена от Окръжна прокуратура – Бургас след публикации за сеч на десетки борови дървета в района около къмпинг „Кайт-Градина“.
За сеч на десетки борови дървета в района около къмпинг „Кайт-Градина“, сигнализираха преди това десетки местни жители. В социалните мрежи се появиха клипове с огромни дървета, нарязани на метри от плажната ивица. Според авторите на клиповете, записите са правени в края на месец януари. Голяма част от боровите дървета са паднали не само след бурята, но и след активна човешка намеса.

„Бурята не е нарязала дърветата на метровки. Има и дървета, които вече са били изрязани. Предполагаме, че става въпрос за разчистване на място за повече каравани, но това не е редно“, посочи пред NOVA журналистът Екатерина Капрова, която живее в Черноморец.

„Гледката наистина е потресаваща, имайки предвид,че нашите майки и бащи са засаждали тези дървета, създавайки един зелен пояс“, заяви и Росен Колев, жител на Созопол.

От управата на къмпинг „Кайт- Градина“, в чийто терен вероятно попадат отсечените дървета обясниха, че нямат инвестиционни намерения.

Още от България

loading...